IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пат Гелсингер: Преориентирането на Intel ще отнеме 5 години

Според изпълнителния директор възстановяването на компанията може да отнеме и повече време, но не и по-малко

08:44 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер заяви, че планът му за преобръщане на американската компания за чипове е задача за няколко години, пише Wall Street Journal.

Гелсингер, който пое ръководството на Intel през февруари с идеята да се опита да оправи операциите ѝ след няколко години, изпълнени с грешки, се зае с усилията за възстановяване на инженерната мощ на компанията.

„Това е петгодишен ангажимент всичко отново да бъде добре“, коментира той по време на събитие, огранизирано от Икономическия клуб на Вашингтон. „Ще се случи ли за четири или по-малко години? Няма начин. Могат ли да са шест, седем, осем години, в които съм главен изпълнителен директор? Може би, ако се забавляваме и всичко е наред“.

Миналата година Intel предаде титлата най-голяма американска компания за чипове по пазарен дял на Nvidia. Цените на акциите на много компании за полупроводници нараснаха значително на фона на безпрецедентното търсене на процесори. Стойността на книжата на Intel почти не помръдна. PHLX Semiconductor Index е записал над 40% ръст тази година, а при Intel повишението е с по-малко от 2 на сто. 

През миналата седмица Intel обяви, че планира публично предлагане на акциите на звеното за самоуправляващи се автомобили Mobileye в Съединените щати през следващата година. Ходът, за който Wall Street Journal писа по-рано, може да оцени Mobileye на над 50 млрд. долара. Intel планира да запази мажоритарния си дял в бизнеса. През същата седмица Гелсингер каза, че листването на звеното ще повлияе положително на компанията, като ще ѝ помогне да спечели повече клиенти и ще засили амбициите на Intel да се опита да си осигури по-голям дял в развиващия се сектор за автомобилни технологии.

През юли Гелсингер обеща да върне Intel на върха на инженерната стълбица, като се ангажира тя да започне да произвежда най-добрите чипове в света до четири години. За да постигне това, той представи план, в който Intel трябва да произвежда поне един нов централен процесор всяка година между 2021 и 2025 г.

Освен това Гелсингер очерта желанието на LG да започне да произвежда чипове по поръчка на други компании. Той обеща над 100 млрд. долара инвестиции в заводи в САЩ и чужбина през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още