IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ одобри законопроект за субсидии за чипове за 52 млрд. долара

Властите в САЩ се опитват да постигнат компромис, така че да тласнат нагоре местното производство на полупроводници

09:43 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Сенатът на САЩ отново одобри законопроект за предоставяне на 52 млрд. долара за субсидии за американското производство на чипове в опит да се постигне компромис след месеци на дискусии, предава Ройтерс.

Процедурното гласуване с 68 срещу 28 гласа изпраща законопроекта обратно в Камарата на представителите за тромава процедура, чрез която най-сетне ще започне официалният процес, известен като „конференция“, на която депутатите от двете камари ще се опитат да се споразумеят за компромисна версия.

Постоянният недостиг на чипове в цялата индустрия наруши производството на електромобили и електроника, принуждавайки някои фирми да свият дейността си. Същевременно има все повече призиви за намаляване на зависимостта от други страни, що се отнася до полупроводниците.

Сенатът прие на първо четене законопроекта за чиповете през юни, което даде светлина и за отпускането на 190 млрд. долара за укрепване на технологиите и изследванията с цел конкуриране с Китай. Камарата на представителите прие ранна версия на документа още в началото на февруари.

Законопроектите използват различни подходи за адресиране на конкурентоспособността на САЩ спрямо Китай по широк спектър от въпроси, както и относно търговията, но и по някои разпоредби, свързани с климата.

Председателят на комисията по търговия към Сената Мария Кантуел коментира, че вотът е от решаващо значение, за да „започнем реални преговори“.

Говорителката на Белия дом Джен Саки твърди, че вотът на Сената е поредна стъпка „за засилване на нашите вериги на доставка, за произвеждането на повече неща в Америка и за изпреварване на Китай и останалата част от света в следващите десетилетия. Очакваме Камарата на представителите да действа бързо и да започне формална конференция“.

Американският министър на търговията Джина Раймондо отбелязва, че преди две десетилетия Съединените щати са произвеждали около 40% от всички чипове в света, докато днес отговарят за едва 12% от световното производство. Вотът на Сената придвижи САЩ „една стъпка по-близо до възстановяването на американското производство на полупроводници, осигуряване на ключови вериги на доставките и привличане на добри производствени работни места в страната“.

В петък General Motors заяви, че през април ще спре производството в завод за пикапи в Индиана за период от две седмици заради недостига на чипове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още