fallback

Lenovo публикува убедителни резултати, печалбата надмина очакванията

През първото тримесечие китайският концерн запази първото си място на световния пазар на персонални компютри пред американския HP

09:57 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Печалбата на китайския концерн за потребителски технологии Lenovo Group Ltd. надхвърли пазарните прогнози, след като най-големият производител на персонални компютри в света увеличи преднината си пред дългогодишния си конкурент от САЩ HP Inc.

Нетната печалба на китайския гигант в областта на персоналните компютри скочи с 58% до 412 млн. долара през първите три месеца на годината, показва отчетът на компанията, цитиран от Bloomberg. Сумата е над средната оценка на анализаторите за 354 млн. долара. Приходите от продажби за същия период възлизат на 16,7 млрд. долара в сравнение със средните очаквания за 17,6 млрд. долара.

Акциите на Lenovo се обезцениха леко в Хонконг в четвъртък сутринта преди обявяването на резултатите.

През първото тримесечие Lenovo запази първото си място на световния пазар на персонални компютри с 22,7% пазарен дял. Според изследователската фирма IDC пазарният дял на най-големия конкурент HP е спаднал под 20% вследствие на проблеми във веригата за доставки и логистиката.

Производителите на персонални компютри сега търсят нови източници на растеж, който да замести породеното от дистанционната работа и онлайн обучението търсене, докато икономиките се възстановяват след пандемията. Пекин нареди на централните правителствени агенции и държавните предприятия да се откажат от компютрите с чуждестранни марки и да ги заменят с местни през следващите две години. Това създава търсене на поне 50 млн. персонални компютъра от местни производители като Lenovo, съобщи Bloomberg News по-рано този месец.

„Макросредата остава предизвикателна поради различни фактори, като изменението на климата, цифровото разделение, продължаващата пандемия и новопоявилите се геополитически рискове", заяви Lenovo в съобщението си за финансовите резултати.

Компанията предвижда нарастващи трудности, тъй като строгите мерки за ограничаване на Covid-19 в Китай намаляват търсенето на дребно и пречат на производството и логистиката. В Шанхай властите забраниха на 25-те милиона жители да напускат града в продължение на близо два месеца, като издигнаха метални бариери пред жилищните комплекси. Производителят на автомобили Toyota Motor Corp. преустанови по-нататъшното си производство поради недостиг на части, причинен от блокирането на града, което е знак за продължаващите затруднения във веригата на доставки в производството. 

Неотдавнашните блокади доведоха до съкращаване на поръчките в секторите на потребителската електроника и инфраструктурата, което може да навреди на Lenovo повече от други марки поради по-високата експозиция на продажбите му у дома, пишат в бележка анализаторите на JPMorgan, включително Алберт Хун. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още