IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на TikTok иска да проектира сам чиповете си

Компанията все пак ще зависи от външни играчи за производството на хардуера

14:50 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Собственикът на TikTok – ByteDance, иска да проектира собствени чипове, с което се присъединява към китайските интернет гиганти, фокусирани върху чиповете, докато Пекин се опитва да стане по-независим от тази ключова технология, пише CNBC.

ByteDance проучва възможността за създаване на полупроводници за собствена употреба в специализирани области, защото не успява да намери доставчици, които могат да отговорят на изискванията ѝ, коментира говорител на гиганта.

Чиповете ще бъдат направени така, че да се справят с работните процеси, свързани с множеството бизнес области на ByteDance, включително видео платформите, информационните и развлекателните приложения, допълва говорителят.

ByteDance няма да произвежда чипове за продажба към други компании. Гигантът е обявил редица работни позиции в уебсайта си за специалисти по дизайн на полупроводници.

Стремежът на базираната в Пекин компания към дизайна е свързан с две неща – нарастващия фокус от страна на компаниите да създават чипове за специфични цели, както и стремежа на китайското правителство да има по-силни позиции в тази фундаментална технология.

Редица компании – от гиганта в търсачките Baidu до лидера в онлайн търговията Alibaba, пуснаха свои собствени чипове през последните няколко години, въпреки че нямаха опит в тази област.

Но специално проектираните чипове са начин тези фирми да създават специфични компоненти за това, от което се нуждаят техните бизнеси, вместо да купуват готови от други играчи.

Въпреки това китайските фирми все пак се нуждаят от производители на полупроводници – обикновено чуждестранни компании, които да им произвеждат хардуера. Принципът на работа е същият като това, което Apple прави за своите смартфони, възлагайки производството им на външни фирми.

Междувременно полупроводниците, които се ползват във всичко, се разглеждат като основно бойно поле между САЩ и Китай предвид тяхната мащабна технологична война.

Китай от години инвестира сериозно в стимулиране на вътрешната си индустрия за чипове, но се бори да настигне конкурентите си в САЩ и други части на Азия. Съвсем наскоро Пекин засили усилията си за независимост в полупроводниците, но все още разчита до голяма степен на чуждестранни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още