IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Усещане за криза" се прокрадва в южнокорейската индустрия за чипове

САЩ и Китай набират все повече сили на пазара на полупроводници

16:43 | 27.09.22 г. 1
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейският министър на науката твърди, че в индустрията за чипове в страната се прокрадва „усещане за криза“, докато азиатската държава се подготвя за по-голяма конкуренция от САЩ и Китай в засилващата се световна война в областта на полупроводниците, пише Financial Times.

Сред корейските власти и директори на компании от индустрията нарастват опасенията, че страната ще се откаже от производствени звена на вътрешни компании за чипове, които, привлечени от субсидии и данъчни стимули, бързат да изградят заводи за полупроводници в САЩ. Китай също наваксва бързо в сектора за чиповете с памет благодарение на щедрото държавно финансиране.

Лий Джонг-хо, министър на науката и информационните комуникационни технологии, който е известен експерт по полупроводниците, коментира пред Financial Times, че законодателството, прието миналия месец, е „положило правна основа за подкрепа на индустрията за чипове срещу сериозна конкуренция от страни като САЩ, Китай, Япония, държави в Европа и Тайван.“

„Това отразява усещането за криза относно нашата конкурентоспособност на световната сцена, а законът има за цел да засили нашата конкурентоспособност във веригата за доставки и сигурността“, посочва Лий.

„Корейските компании получиха сравнително по-малки данъчни облекчения от правителството и страдаха от липса на кадри в сравнение с Китай, САЩ и Тайван, така че адресирахме тези проблеми със законодателството“, допълва той.

Вашингтон използва грантове в размер на 52 млрд. долара, описани в Закона за чиповете и науката, за да примами световните производители на полупроводници да разширят производството си в САЩ. Но законодателството също така включва „защити“, които забраняват на получателите на федерално финансиране от САЩ да разширяват и надграждат капацитета си за модерни чипове в Китай за период от 10 години.

Миналата седмица министърът на търговията на Южна Корея Ан Дук-гюн каза пред Financial Times, че „нашата индустрия за полупроводници има много притеснения относно това, което правителството на САЩ прави тези дни“. Той призна, че има разногласия между Сеул и Вашингтон относно ограниченията върху прехвърлянето на развити производствени мощности към заводи в Китай.

Южна Корея остава най-големият производител на чипове с памет в света, като Samsung и SK Hynix заедно контролират около 70% от световния пазар на DRAM чипове и повече от половината от този на NAND чипове.

DRAM чиповете позволяват краткосрочно съхранение на информация за мобилни, графични и сървърни чипове, а NAND предложенията позволяват на файловете и данните да се съхраняват без захранване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
сега вече няма криза за чипове, хахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още