IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon представи проследяващо дишането по време на сън устройство

Новите джаджи имат за цел да подтикват клиентите към цифровите предложения на компанията

09:31 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Есенното хардуерно събитие на Amazon често е мястото, където се представят странни продукти като микровълновата печка Alexa и принтер за лепящи бележки. Тази година гигантът в електронната търговия се спря предимно на по-практични устройства: голям електронен четец Kindle с възможност за водене на бележки, будилник за следене на съня и високоговорители Echo, които могат да подсилят вашата Wi-Fi мрежа. 

Стратегията на Amazon обикновено се състои в това да използва обявяването на устройствата си, за да направи пазарно проучване за жизнеспособността на даден продукт. Преди година компанията обяви домашен робот на име Astro, който все още не е широко достъпен за всички потребители. Същото се отнася и за летяща камера за сигурност в помещения, представена преди две години, припомня The Wall Street Journal. 

Макар че събитието в сряда беше фокусирано върху хардуера, основното предложение на Amazon е нейният софтуер. Както винаги, новите джаджи подтикват клиентите към цифровите предложения на компанията - книги, здравно и уелнес съдържание, стрийминг на видео и др. 

Halo Rise 

И може би най-впечатляващото устройство в цялата плеяда бе безконтактна джаджа, която може да следи съня на хората. Онлайн търговецът на дребно заяви, че неговата джаджа за сън за 139,99 долара, известна като Halo Rise, следи стайната температура, влажността и светлината, както и дишането на човека, който е най-близо до нея. Целта е потребителите да получат информация за причините, поради които се чувстват или не се чувстват добре отпочинали, когато се събудят.

Подобно на конкурентите си Apple Inc и Google на Alphabet Inc, Amazon инвестира в технологии за проследяване на здравето на потребителите, като понякога предизвиква регулаторен контрол заради чувствителната информация, която се опитва да събира, като например процента на телесните мазнини чрез фитнес гривната Halo. Струващият 140 долара Halo Rise е отчасти лампичка за събуждане, отчасти устройство за проследяване на съня, с вграден сензор, който може да оцени качеството на съня. Снимка: Amazon Струващият 140 долара Halo Rise е отчасти лампичка за събуждане, отчасти устройство за проследяване на съня, с вграден сензор, който може да оцени качеството на съня. Снимка: Amazon

Концернът заяви, че защитата на личните данни е в основата на неговата работа. Устройството за сън ще криптира здравните данни и няма камера или микрофон.

Търговецът на дребно проучва и по-широко въпроса за здравето, като през юли обяви, че ще купи доставчика на първична медицинска помощ One Medical за 3,5 млрд. долара.

Halo Rise не е медицинско изделие и не е одобрено от местната здравна агенция FDA, признават от Amazon.

Освен това устройство Amazon представи на своята виртуална демонстрация за устройства нов електронен четец Kindle с писалка за цифрово анотиране на книги. Компанията обяви и актуализирани версии на своите домашни и автомобилни високоговорители с гласов контрол и нови устройства за интернет връзка. 

Kindle Scribe: Таблет за четене и писане

Досега Kindle имаше едно-единствено предназначение: да показва дигитални книги и периодични издания, закупени от Amazon. Kindle Scribe добавя възможности за писане. Това е скок във функционалността и цената. Докато стандартните Kindle  започват от 100 долара, цената на Scribe ще започне от 340 долара, когато се появи на пазара по-късно тази година. 

С новия Kindle Scribe, струващ 340 долара, можете да водите бележки по електронни книги. Снимка: Аmazon С новия Kindle Scribe, струващ 340 долара, можете да водите бележки по електронни книги. Снимка: Аmazon През годините Amazon добави осветление за по-добър контраст и четене през нощта, Bluetooth връзка за аудиокниги, а отскоро и водоустойчивост. Scribe включва всичко това в допълнение към по-голям 10,2-инчов дисплей, включена писалка, ново приложение за бележници и възможност за водене на бележки в съдържанието на Kindle.

Има две опции за стилус: основна писалка, която се прикрепя с магнит отстрани на Scribe, и премиум писалка, която включва и специална гума и програмируем бутон за действие. Нито една от двете писалки не трябва да се зарежда или сдвоява.

Можете да добавяте лепящи се бележки към определени страници в електронни книги и да анотирате импортирани документи. Приложението за бележници включва списък със задачи и шаблони, а всички бележници, създадени в Scribe, ще бъдат архивирани в облачното хранилище на Amazon без допълнително заплащане.

Много таблети имат съвместими стилуси и предлагат възможности за рисуване, но те имат енергоемки цветни дисплеи, които са по-трудно видими на открито. Scribe има триседмичен живот на батерията за водене на бележки (до 12 седмици, ако го използвате само за четене), а безцветният му дисплей не блести на пряка слънчева светлина. 

Актуализации на Echo 

Мениджърите на Amazon заявиха, че компанията се фокусира върху технологии, които засягат реалния свят, като например изчислителна среда и изкуствен интелект. Виртуалният асистент на компанията Alexa продължава да бъде водещ в приоритетите на Amazon.

Новите Echo Dot (50 долара) и Echo Dot с часовник (60 долара) имат подобрено качество на звука и температурен сензор. Версията с цифров часовник има и по-интерактивен екран. В допълнение към времето тя може да показва информация като предстоящи събития от календара. Echo Auto е автомобилно устройство, което предоставя hands-free Alexa в автомобила и изисква свързан смартфон. Снимка: Amazon Echo Auto е автомобилно устройство, което предоставя hands-free Alexa в автомобила и изисква свързан смартфон. Снимка: Amazon

Но по-важното е, че интелигентните високоговорители вече могат да действат като мрежови Wi-Fi точки, разширявайки покритието на рутерите Eero на Amazon с до 1000 квадратни метра. Amazon ще предостави тази функционалност на Echo-Eero и на миналогодишното четвърто поколение Echo и Echo Dot. Макар че това ще изглежда като безплатен подарък за хората, които вече имат и двете устройства, за Amazon това е и начин да използва популярността на своите продукти, за да измести конкурентите си. 

Компанията обяви второ поколение Echo Auto (55 долара) - малко устройство, което се монтира на таблото на автомобила и добавя възможности на Alexa по време на шофиране. То е по-малко от предишната версия и вече може да се обажда на пътна помощ и да приема музика или други аудиоматериали от други устройства с Alexa.

Нови функции за Fire TV

Има ново дистанционно Alexa Voice Remote Pro (35 долара), което ще се продава отделно за стрийминг устройствата Fire TV. То има клавиатура със задно осветяване и функция за дистанционно търсене. Сега можете да помолите Alexa да намери дистанционното - функция, която сама по себе си си струва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още