IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия замрази окончателно активи на китайския технологичен концерн Xiaomi 

Много китайски компании изпитват затруднения да правят бизнес в Индия заради политическото напрежение след граничния сблъсък през 2020 г. 

09:51 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/ANDREJ CUKIC
Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC

Китайският производител на смартфони Xiaomi Corp заяви, че е „разочарован" от индийска заповед, с която бяха замразени негови активи на стойност 682 млн. долара, и че ще продължи да защитава интересите си, предава Ройтерс.

В петък индийски апелативен орган потвърди заповедта от април на индийската федерална агенция за борба с финансовите престъпления - Enforcement Directorate - за запор на 55,51 млрд. рупии, като заяви, че проверката е установила, че Xiaomi е извършила незаконни преводи към чуждестранни юридически лица, като ги е представила за плащания на авторски права.

В изявление от неделя китайският производител на интелигентни устройства заяви, че над 84% от 55,51 милиарда индийски рупии, конфискувани от Дирекцията за изпълнение на наказанията по-рано тази година, са били такси, изплатени на американската компания за чипове Qualcomm Group. 

„Ще продължим да използваме всички средства, за да защитим репутацията и интересите на компанията и на нашите заинтересовани страни", заяви тя.

Компанията пояснява, че Xiaomi India е филиал и една от компаниите на Xiaomi Group, която е сключила правно споразумение с Qualcomm за лицензиране на интелектуална собственост за производство на смартфони. 

Както Xiaomi, така и Qualcomm смятат, че Xiaomi India да плаща на Qualcomm такса е легитимно търговско споразумение, се казва в изявлението.

Според данни на Counterpoint Research с по 18% дял Xiaomi и Samsung заедно водят на пазара на смартфони в Индия, втория по големина в света след Китай. 

Много китайски компании изпитват затруднения да правят бизнес в Индия заради политическото напрежение след граничния сблъсък между двете държави през 2020 г.

Оттогава Индия се позова на съображения за сигурност при забраната на повече от 300 китайски приложения, включително и на популярни като TikTok, а също така 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още