IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google залага на по-евтини смартфони от серията Pixel 7, за да се бори с конкуренцията

Компанията разширява екосистемата си от устройства с умен часовник и таблет

19:09 | 06.10.22 г.
Снимка: store.google.com
Снимка: store.google.com

Да навлезеш късно на пазара на смартфони е предизвикателство, с което Google се сблъска в последните години. Компанията обаче прави все по-смели стъпки напред, а днес представи нови устройства под бранда си Pixel – два смартфона, умен часовник, както и таблет. С това интернет гигантът се опитва да затвърди присъствието си на хардуерния пазар и продължава да разширява екосистемата си от устройства и услуги.

След като миналата година компанията представи серията смартфони Pixel 6, сега очаквано тя показа новите Pixel 7 и Pixel 7 Pro – конкуренти на другите флагмани на пазара, но на по-достъпни цени. За да ги отличи, Google залага на подобрения в камерите и на гласовите функции.

Говорейки за цените, базовият модел ще е със стартова цена от 599 долара, а Pro моделът ще струва 899 долара. Устройствата на Google не се предлагат на българския пазар, а на този етап компанията не дава сигнали за експанзия на продажбите в региона.

И двата смартфона са оборудвани с второ поколение на собствения чип на Google – Tensor. Компанията запазва отличителния дизайн с голяма лента за камерите на гърба, въпреки че сега сензорите са събрани в по-компактно овално поле. Устройствата са с елегантно извити ръбове и се предлагат в нови цветове. Pixel 7 Pro ще се предлага в цветовете Hazel, Snow и Obsidian, a базовият – в Lemongrass, Snow и Obsidian. Металните елементи по корпуса са направени от 100% рециклирани материали.

Що се отнася до екраните, по-малкият модел има 6,3-инчов дисплей, а Pixel 7 Pro е с 6,7-инчов QHD+, с което Google продължава тенденцията за големи екрани, предвид фокуса на потребителите към гледане на повече видео.

Новият Pixel 7. Google залага на леки промени в дизайна на смартфоните си. Снимка: store.google.com Новият Pixel 7. Google залага на леки промени в дизайна на смартфоните си. Снимка: store.google.com

Компанията обещава 72 часа живот на батерията в режим на пестене на енергия, което е подобрение спрямо миналогодишните 48 часа. Батерията на Pixel 7 е с капацитет 4355 mAh, а при по-големия модел той е 5000 mAh, като се поддържа и бързо зареждане. 50% заряд може да бъде постигнат за 30 минути според Google.

След като големите иновации на пазара на смартфони затихнаха през последното десетилетие, битката на компаниите в сектора се фокусира върху камерите, а Google не изостава спрямо конкурентите си в тази област. Pixel 7 Pro има три задни камери, включително 50MP основна широкоъгълна, с възможност за правене на макроснимки, 12MP ултраширокоъгълна и 48MP телефото камера с пет пъти оптично приближение. Тя може да записва 4K видео с 60 кадъра в секунда. Стандартният модел има същите опции за макрокадри, но не предлага същото приближение. Разликата в моделите има и при екраните. Честотата на опресняване при Pixel 7 е 90Hz, а при Pixel 7 Pro е 120 Hz.

Google разширява Pixel портфолиото си. Снимка: store.google.com Google разширява Pixel портфолиото си. Снимка: store.google.com

В опит да се отличи от конкуренцията Google залага на функции, насочени към хората с ограничено зрение, които могат да получават насоки от телефона как да насочат устройството, за да си направят добро селфи. Част от новите функции са свързани и с по-реалистичното показване на цвета на кожата. С тези функции технологичният гигант продължава усилията си за расова равнопоставеност и включване на уязвими групи. Що се отнася до видео функциите, Google включва познатия от конкурентни устройства Cinematic Blur, който позволява замъгляване на фона при заснемане на видео и фокусиране върху снимания обект.

И при двата нови смартфона се завръща възможността за лицево отключване, но под дисплея има и сензор за пръстов отпечатък. Телефоните ще работят с Android 13, а Google обещава 5 години ъпдейти на сигурността.

След като през ноември 2019 г. Google придоби производителя на умни часовници Fitbit за 2,1 млрд. долара, днес компанията представи часовника си Pixel Watch, който ще се предлага в цветове, сходни с тези на смартфоните. Компанията предлага отделно и закупуването на 20 различни цвята каишки. Часовникът поддържа 4G свързаност, с което дава възможност на потребителите да спортуват навън, оставяйки смартфона си вкъщи.

Pixel Watch. Снимка: store.google.com Pixel Watch. Снимка: store.google.com

Устройството има елегантен изчистен дизайн и кръгъл корпус, като позволява избора на различни дигитални циферблати, включително и снимки от Google Photos. Очаквано, операционната система е Wear OS, която е дело на Google. Компанията акцентира и на възможностите за ползване на Google Assistant през умния часовник, както и за безпроблемната работа на серията Pixel 7 с устройството. То ще се предлага на цена от 349,99 долара.

Другото ново устройство, с което Google зарадва потребителите, е таблет, който предстои да излезе през следващата година. То носи името Pixel Tablet и ще е комбинирано със зарядно под формата колонка, на която таблетът се прикачва магнитно. Подробности за него ще научим на по-късен етап от компанията.

Потребителите ще могат да персонализират дизайна на Pixel Watch. Снимка: store.google.com Потребителите ще могат да персонализират дизайна на Pixel Watch. Снимка: store.google.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още