IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новият топдизайнер на Apple напуска компанията 

Евънс Ханки си тръгва около три години след напускането на Джони Айв 

09:50 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
И новият топдизайнер на Apple напуска компанията 

Ръководителят на отдела за хардуерен дизайн на Apple Inc. Евънс Ханки напуска производителя на iPhone три години, след като започна работа там, създавайки значителна празнина на върха на компанията, известна с елегантния външен вид на продуктите си, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. 

Ханки беше назначена на този пост през 2019 г., за да замени Джони Айв, емблематичен ръководител на дизайна на компанията в продължение на две десетилетия. Преди да поеме сегашната си позиция на вицепрезидент по промишления дизайн, Ханки прекара няколко години в Apple в отдела на Айв. След това тя започна да се отчита на главния оперативен директор Джеф Уилямс.

Напускането е било обявено в технологичния гигант от Купертино, Калифорния, през миналата седмица, като Ханки е съобщила на колегите си, че ще остане в Apple през следващите шест месеца. Тя ръководи няколко десетки индустриални дизайнери и компанията не е посочила неин заместник.

Нейното предстоящо напускане бележи първия път, в който Apple ще остане без фактически ръководител на отдела за дизайн, откакто съоснователят Стив Джобс пое отново контрола над компанията в края на 90-те години и назначи Айв на тази длъжност. Ричард Хауарт, ключов дизайнер в екипите и на Айв, и на Ханки, между 2015 и 2017 г. за кратко заемаше длъжността ръководител на индустриалния дизайн, подчинен на Айв.

Apple потвърди в петък, че Ханки се оттегля.

„Дизайнерският екип на Apple обединява експертни творци от цял свят и от много дисциплини, за да представят продукти, които безспорно могат да носят надписа Apple", се казва в изявление на говорител. „Висшият дизайнерски екип разполага със силни лидери с десетилетия опит. Еванс планира да остане на работа, докато работим по прехода, и бихме искали да ѝ благодарим за нейното лидерство и принос".

Елегантността на продуктите на Apple - включително революционната някога идея за телефон, който да представлява само екран - помогна за завръщането на компанията под управлението на Джобс. Тя продължава да бъде ключов отличителен белег и по време на управлението на главния изпълнителен директор Тим Кук, помагайки да се отблъснат конкуренти като Samsung Electronics Co. и Amazon.com Inc. и превръщайки Apple в най-високо оценявания бизнес в света. Според оценките на анализаторите тази година продажбите на компанията са напът да достигнат 400 млрд. долара, което е нов рекорд.

Apple се справи с тазгодишния спад в технологичния сектор по-добре от останалите фирми. През 2022 г. акциите ѝ са се обезценили с почти 17% в сравнение с 31% спад на технологичния индекс Nasdaq Composite. Акциите на Apple поскъпнаха с 2,7% до 147,27 долара в петък.

Празнотата, оставена от Ханки, може да се отрази на бъдещите дизайнерски планове на Apple и повдига нови въпроси за това как ще се развиват продуктите ѝ в ерата след Айв. Не е ясно дали Ханки ще продължи кариерата си в друга компания. 

Айв хвърля голяма сянка върху Apple дори след напускането си през 2019 г. Роденият във Великобритания мениджър напусна, за да основе своя собствена фирма за дизайн, наречена LoveFrom, а Apple стана основен клиент. Но това споразумение приключи тази година.

Apple работи по ключови нови устройства, включително очила за смесена реалност за следващата година и очила за добавена реалност, които ще се появят на по-късна дата. Съществува и възможност за електрически автомобил по някое време през това десетилетие.

Алън Дайe, ръководител на отдела за дизайн на софтуер и потребителски интерфейси в Apple, не напуска компанията и все още се отчита на Уилямс, казват източници на Bloomberg. Дайe също беше повишен през 2019 г. след напускането на Айв. Гари Бътчър, бивш топ дизайнер в подразделението на Дайе и понастоящем вицепрезидент по дизайна на Airbnb Inc., се връща в Apple. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още