IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo ThinkPad на 30, или как светът стана една идея по-иновативен и функционален

Може да сме сигурни в едно – Lenovo няма да спре да преосмисля границите на преносимите компютри

09:00 | 14.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимки: Lenovo
Снимки: Lenovo

Lenovo ThinkPad безспорно е иконата на IT индустрията, която тепърва ще променя света, в който живеем към по-добро. И едва ли преди 30 години създателите на първия ThinkPad 700C са вярвали, че това, което правят, ще остави такава следа в развитието на технологиите. Нещо повече – че ще зададе съвсем нова посока на развитие на технологиите.

ТhіnkРаd пpoдължaвaт дa са пъpви избop нa бизнec пoтpeбитeлитe, тъй ĸaтo ca бeз aнaлoг и cъбиpaт в ceбe cи мoщнocт, мoбилнocт и виcoĸa пpoизвoдитeлнocт. 200 милиона продадени бройки по-късно, не можем да си представим какво ни очаква от ThinkPad в следващите 30 години, как ще преформатира бизнеса от тук нататък и докъде ще стигнат възможностите, които ни дава ThinkPad. Може да сме сигурни в едно обаче – че Lenovo няма да спре да преосмисля границите на преносимите компютри и как благодарение на технологията им, можем значително да подобрим качеството си на живот.

В началото бе дизайнът. Дизайнът на ThinkPad създава мощна и синергична връзка между форма и функция. Той балансира многопластова естетика с прецизно конструирано потребителско изживяване, за да се стигне до един наистина съвършен продукт. Проектиран и моделиран, за да бъде незабавно разпознаваем, дизайнът на ThinkPad издържа теста на времето по начин, подобен на Porsche 911 или Harley Davidson. Нека не забравяме, че ThinkPad е изложен в MoMA в Ню Йорк, единственият лаптоп, постоянно изложен в музей на изкуството в света.

ThinkPad многократно е отивал отвъд границите на възможното в последните 30 години. ThinkPad e:

- първият лаптоп с цветен TFT дисплей,

- първият лаптоп с вграден CD-ROM,

- първият лаптоп с вграден DVD-ROM,

- първият лаптоп с интегриран Wi-Fi,

- първият лаптоп с вградена хардуерна защита и четец на пръстови отпечатъци,

- първата мобилна работна станция с два екрана,

- най-лекият пълнофункционален 13-инчов лаптоп в света,

- най-лекият пълнофункционален 14-инчов лаптоп в света,

- първият в света сгъваем компютър.

 

Какво предстои в следващите 30 години?

Hyждитe нa пoтpeбитeлитe вce пoвeчe ce фoĸycиpaт въpxy мyлтифyнĸциoнaлни ycтpoйcтвa, ĸoитo дa изпoлзвaт, ĸaĸтo зa paбoтa, тaĸa и зa зaбaвлeниe. Дигитaлизaциятa нaвлeзe мнoгo пoвeчe в живoтa нa вceĸи eдин oт нac и пpoмeни тъpceнeтo нa пoтpeбитeлитe. Ако изходим от технологичните революции на ThinkPad към момента, бихме се фокусирали върху: дисплей, мощност и интерфейс.

Сгъваемата технология на дисплеите ще ни позволи да изследваме нови форми, а защо не и нови поводи за употреба. Виртуалните дисплеи, като виртуалните очила, вероятно ще се установят в различни функции, комбинирани с други технологии, управлявани от изкуствен интелект. Тук пред нас са не само метавселената, но и здравеопазването, финансите и образованието.

Силата е свещеният граал! Батерията. Коя е следващата повратна точка в технологията на батериите? Увеличаване на ефективността на мощността, която тепърва ще се осмисля в контекста на новите начини за доставяне на енергия. Няколко дни или дори една седмица без зареждане е следващата цел в технологичната индустрия. Тук всичко е възможно и нека не забравяме, че преди 30 години масовото производство на електромобилите ни звучеше като научна фантастика!

Интерфейсът, с който сме свикнали, определено е еволюирал през последните 30 години, но също като ThinkPad, той остава незабавно разпознаваем. Има причина за това. Хората имат специални сетива, които взаимодействат с технологията по ограничен брой начини. Зрение, допир и звук. Виждаме дисплея, пишем на клавиатура или докосваме екран. Гласовото активиране на smart домашните устройства също е факт. И може би бъдещето е именно във все повечето форми и комбинация от форми на интеракция с твоя лаптоп.

Какво предстои след 30 години? Със сигурност можем да предположим, че Lenovo ще продължи мисията си да предлага революционно клиентско преживяване, цялостни решения за ключови индустрии и да надгражда портфолиото си от свързани услуги. Със сигурност ще продължи да подпомага и вдъхновява по-добрия ни начин на живот посредством технологиите.

Последна актуализация: 15:43 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Финанси виж още