IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell ще съкрати 6650 служители

Компанията търси начини допълнително да свие разходите си

11:40 | 06.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изправена пред рязък спад на търсенето на персонални компютри, Dell Technologies реши да премахне около 6650 работни места, превръщайки се в поредната технологична компания, която освобождава хиляди служители, пише Bloomberg.

Гигантът се сблъсква с пазарни условия, които „продължават да влошават несигурното ни бъдеще“, посочва единият оперативен директор Джеф Кларк в бележка, разгледана от Bloomberg. Съкращенията ще обхванат около 5% от глобалната работна сила на Dell, твърди говорител на компанията.

Броят на служителите на Dell ще е най-ниският от шест години след приключване на съкращенията. Графика: Bloomberg L.P. Броят на служителите на Dell ще е най-ниският от шест години след приключване на съкращенията. Графика: Bloomberg L.P.

След бума на продажбите на персонални компютри по време на пандемията, Dell и други производители на хардуер са изправени пред отслабващо търсене. Компанията за пазарни анализи IDC даде предварителни данни, според които продажбите на персонални компютри са се свили значително през четвъртото тримесечие на 2022 г. От най-големите компании в сектора, Dell е записала най-голям спад – 37% спрямо същия период на 2021 г., според IDC. Dell генерира около 55% от приходите си именно от персонални компютри.

Кларк посочва в бележката до служителите, че предишните мерки за намаляване на разходите, включително спирането на наемането на нови кадри и ограничения за пътуване, вече не са достатъчни. Реорганизацията на отделите, заедно със съкращенията на работни места, се смятат за възможност за повишаване на ефективността, допълва говорителят.

През последните месеци съкращенията засегнаха силно технологичния сектор, включително много от конкурентите на Dell. HP, която също се влияе силно от пазар на компютри, през ноември каза, че ще се раздели с 6000 работници. Cisco Systems и International Business Machines казаха, че ще съкратят по 4000 души. Технологичната индустрия обяви общо 97 171 съкратени работни места за 2022 г., или с 649% повече спрямо предходната година, сочат данни на консултантската фирма Challenger, Grey & Christmas.

След намаляването на работната сила, броят на служителите на Dell ще бъде най-ниският от поне шест години. Само около една трета от служителите на компанията са базирани в САЩ, показват документи, подадени до регулаторите през март 2022 г.

Dell отчете 6% спад на приходите от продажби за периода до 28 октомври и даде прогноза за приходите за текущото тримесечие, която се оказа под очакванията на анализаторите, посочвайки, че клиентите свиват покупките на информационни технологии. Очаква се компанията да даде повече информация за финансовия ефект от съкращенията, когато обяви резултатите за фискалното си четвърто тримесечие на 2 март.

„Справяли сме се с икономически спадове и преди и станахме по-силни“, пише Кларк в бележката си до служителите. „Ще бъдем готови, когато пазарът се възстанови“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още