IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет продаде голяма част от дела си в TSMC и разтревожи инвеститорите

Подобен подход не е обичаен за милиардера

11:44 | 15.02.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Уорън Бъфет намали дела си в Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) само месец, след като разкри, че има голямо участие в компанията. Това е необичайно бърз обрат за легендарния инвеститор и поражда нови опасения за инвеститорите по отношение на тайванския гигант в производството на чипове, пише Bloomberg.

Berkshire Hathaway на Бъфет е намалила притежаваните от нея американски депозитарни разписки от TSMC с 86% през последното тримесечие, сочат нови документи до регулаторите. Ако приемем, че компанията ги е продала на средната цена за периода, то продажбата на дела е донесла около 3,7 млрд. долара.

Цената на книжата на най-големият поддоставчик на чипове в света се понижи с 4% в Тайпе след новината на фона на спад на по-широкия пазар. През ноември TSMC записа борсов скок заради новината, че Бъфет е придобил дял от нея за 5 млрд. долара, а в момента цената на акциите ѝ е с 40% нагоре спрямо дъното, което достигна през октомври.

„Изненадващо е, че Berkshire намали толкова много дела си само за едно тримесечие, което се различава от предишната ѝ практика на дългосрочни инвестиции и продължаващо трупане на книжа“, коментира Тони Хуанг, вицепрезидент на Taishin Securities Investment Advisory Co.

Цената на акциите на TSMC се въстанови заедно с целия сектор за чипове. Графика: Bloomberg Цената на акциите на TSMC се въстанови заедно с целия сектор за чипове. Графика: Bloomberg

Индустрията за чипове трябваше да се справя с предизвиканите от Covid-19 прекъсвания на доставките в Китай и отслабването на търсенето на електроника заради ускоряващата се инфлация. TSMC намали целта за разходите си с около 10% през 2022 г. до около 36 млрд. долара, след като администрацията на Джо Байдън въведе нови ограничения на достъпа на Китай до ключови технологии.

Икономиката на индустрията също се променя. Предвид политическото напрежение между САЩ и Китай, властите във Вашингтон, Токио и Брюксел настояват TSMC да помогне за изграждането на местни производствени мощности. Това заплашва да увеличи разходите на компанията.

Миналата година беше добър момент за покупка на акции от TSMC. Съотношението цена/печалба беше 10,3 пъти през октомври – най-ниското от 2015 г., преди да се възстанови до близо 15 пъти през ноември, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Книжата на тайванския производител на чипове поскъпнаха на фона на покачването на цените на акциите на компаниите за чипове по света. Ръстът на TSMC продължи и през януари, дори и след като тя обяви, че допълнително ще свие разходите си и подсказа, че очаква първия спад на приходите си за първото тримесечие от четири години.

Макар че книжата ѝ вероятно ще пострадат в краткосрочен план от новината за разпродажбата от страна на Бъфет, дългосрочните перспективи пред TSMC са добри, посочва още Хуанг от Taishin Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
https://***.asml.com/en/news/stories/2022/what-is-a-gate-all-around-transistor
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
TSMC's Automotive ecosystem contains 4 elements, technology, foundation IP, 3rd party IP and manufacturing. TSMC provides all the critical deliverables to help our customers develop differentiated automotive solutions.https://datahub.transportation.gov/stories/s/NHTSA-Recalls-by-Manufacturer/38mw-dp8u/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още