IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното за чипове на Sony не очаква да пострада сериозно от експортните ограничения на САЩ

Вашингтон наложи рестрикции на износа на полупроводници към Китай

22:35 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Подразделението за чипове на Sony Group Corp вероятно няма да усети съществено влияние от ограничаването на износа на чипове за Китай, наложено от Съединените щати, Япония и Нидерландия, обяви главният изпълнителен директор на Sony Semiconductor Solutions Теруши Шимизу, предава Ройтерс.

Sony е най-големият в света производител на сензори за изображения, които са широко използвани в смартфоните и автомобилите. Сред конкурентите ѝ е южнокорейската Samsung Electronics.

През октомври миналата година Съединените щати обявиха големи ограничения върху износа на полупроводници за Китай, за да забавят технологичния и военния напредък на Пекин. Нидерландия и Япония също се споразумяха миналия месец за ограничения на експорта на чипове, въпреки че не разкриват подробности.

Доставките на някои от продуктите на Sony може да бъдат засегнати от рестрикциите, коментира Шимизу пред Ройтерс, но изтъква, че ефектът ще е слаб.

Негативното влияние върху приходите ѝ от продажби вероятно ще надхвърли 1 млрд. йени (7,47 млн. долара), но ще е под 10 млрд. йени, или под 1% от общите приходи на подразделението.

Общите приходи на звеното за чипове ще са около 1,42 трлн. йени за годината до 31 март 2023 г., прогнозира компанията.

Шимизу коментира, че операциите с микрочипове ще бъдат слабо засегнати от мащабните ограничения, тъй като подразделението не залага предимно на най-модерните полупроводници.

Глобалните продажби на смартфони достигнаха 1,2 млрд. броя през 2022 г. – най-ниското ниво от 2013 г. по данни на IDC.

Звеното за чипове на Sony инвестира 500 млн. долара в дъщерното дружество за полупроводници на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) – стъпка, целяща да осигури стабилни доставки на чипове, ползвани за сензори за изображения.

Звеното за чипове на Sony отчете рекордни приходи и оперативна печалба за периода октомври-декември, подкрепено от силното търсене на полупроводниците и от по-слабата йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още