IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите смартфони на Honor - заявка за готовност за битка с Apple и Samsung

Компанията направи глобална премиера на огъващия се Honor Magic Vs

18:00 | 27.02.23 г.
Honor Magic5 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group
Honor Magic5 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Китайският производител на смартфони Honor, който се отдели от Huawei след американските санкции срещу гиганта, използва първия ден на Световния мобилен конгрес в Барселона, за да представи новите си флагмани в премиум сегмента.

На най-голямото събитие на мобилната индустрия в света Honor направи глобална премиера на огъващия се смартфон Magic Vs, който беше пуснат в Китай още през ноември 2022 г. Сега смартфонът, който попада в най-горещата категория на пазара от гледна точка на иновациите, ще се появи на редица пазари, като идеята ѝ е да заложи на по-голяма експанзия във високия клас, конкурирайки се с играчи като Samsung и Apple.

След отделянето си от Huawei, Honor запази достъпа си до услугите на Google, както и този до редица компоненти. Самата продажба целеше да помогне на бранда да избегне санкциите и да продължи да се развива.

След сделката за придобиването на Honor от консорциум от над 30 играча през ноември 2020 г., компанията се опитва да се дистанцира от Huawei, както призоваха лидерите на последната малко след трансакцията.

Honor Magic Vs

Honor Magic Vs. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group	Honor Magic Vs. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Огъващият се Honor Magic Vs се сгъва навътре, а от компанията твърдят, че устройството може да издържи на 400 хил. отваряния, без да създава проблеми.

Устройството работи с Android и има 7,9-инчов вътрешен дисплей при разгъване, благодарение на което може да се ползва като таблет. Опреснителната честота в случая е 90Hz. Вторият екран е разположен на външната му страна и е 6,45-инчов, с опреснителна честота от 120Hz.

Телефонът, който на европейските пазари ще се предлага за 1599 евро в конфигурация от 12GB RAM и 512GB вградена памет, влиза в директна конкуренция с предложенията на южнокорейската Samsung и китайската Oppo в международен план.

Honor Magic Vs е дебел 12,9 милиметра в сгънато положение, което го прави по-тънък от Galaxy Z Fold 4. Той работи с чипсет на Qualcomm – Snapdragon 8 Plus Gen 1 и разполага с батерия с капацитет 5000 mAh. Тя поддържа бързо зареждане до 66W.

Устройството е оборудвано с тройна задна камера – 54MP основна, 50MP ултраширокоъгълна и 8MP телефото камера. Селфи камерата пък е 16MP.

Категорията на огъващите се смартфони все още в зародиш, а пионер на нея е Samsung Electronics, която има и най-голям пазарен дял. Телефоните с огъващи се екрани отговарят за едва 1,1% от продажбите на смартфони за 2022 г. по данни на IDC. Компанията прогнозира, че този дял ще нарасне до 2,8% до 2026 г.

Honor Magic5 Pro, Honor Magic5 и Honor Magic5 Lite

Honor Magic5 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Honor Magic5 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Освен Honor Magic Vs, компанията представи и по-традиционни предложения – Honor Magic5 и Honor Magic5 Pro, които ще се продават съответно за 899 евро и 1199 евро.

Pro версията е наследник на миналогодишния Magic4 Pro и има сходен дизайн – камерите на гърба са разположени в голямо кръгло поле. Новият модел има три 50-мегапикселови камери – една основна, една ултраширокоъгълна и една перископна телефотокамера с 3,5 пъти оптично приближение.

Дисплеят е 6,81-инчов, с резолюция от 1213 x 2838 и максимална честота на опресняване от 120Hz. Чипсетът, с който работи телефонът, е Snapdragon 8 Gen 2, докато батерията е с капацитет от 5100 mAh.

Honor Magic5 Pro има IP68 защита от прах и вода. Телефонът ще се предлага в пет цвята – черен, син, зелен, лилав и оранжев.

Базовият модел от серията е с 6,78-инчов OLED LTPO извит диспей с FHD+ резолюция и 90Hz честота на опресняване. Скенерът за пръстови отпечатъци е вграден в дисплея, а защитата от прах и вода е IP54.

Honor Magic5 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Honor Magic5 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Що се касае до камерите, устройството има 54-мегапикселов основен сензор, 50MP ултраширокоъгълна камера и 32MP телефото камера, а предната камера е 12MP. Потребителите ще имат избор от два цвята – син и черен.

Редом с по-високия клас модели, Honor представи и по-достъпна версия, наречена Honor Magic5 Lite. Това предложение е с извит 6,67-инчов OLED дисплей със 120 Hz честота на опресняване. В сърцето на устройството стои чипсет Snapdragon 695, допълнен от 6GB RAM и 128 GB вградена памет.

Тук може да следите новините от Световния мобилен конгрес в Барселона от специалния пратеник на Investor.bg Елена Кирилова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още