IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Applied Materials повиши тримесечния си дивидент с 23%

Компанията обяви и нова програма за обратно изкупуване на акции

19:09 | 13.03.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Applied Materials, която прави оборудване за производство на чипове, днес обяви, че бордът ѝ е одобрил нова програма за обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара. Освен това повиши тримесечния си дивидент, предава Ройтерс.

Цената на акциите на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания нарасна с повече от 1% преди началото на борсовата търговия.

Новата програма за обратно изкупуване е в допълнение към по-ранна такава, от която имаше още 4,7 млрд. долара в края на първото тримесечие на фискалната 2023 г., обяви компанията.

Applied Materials заяви също така, че бордът ѝ е одобрил 23% увеличение на тримесечния дивидент – най-голямото такова от пет години – от 26 цента на акция до 32 цента на акция.

Индустрията за полупроводници е изправена пред спад на търсенето на чипове, използвани в персоналните компютри и мобилните устройства. Въпреки това лъч светлина идва от центровете за данни и автомобилния сектор, където търсенето остава стабилно.

През февруари Applied Materials прогнозира тримесечни приходи, които се оказаха значително над очакванията на анализаторите, след като компанията се възползва от устойчивото търсене на своите машини, използвани за правене на чипове за автомобилната индустрия и за индустриите, занимаващи се с изкуствен интелект.

Applied Materials заяви, че бизнесът ѝ с услуги е станал по-голям и разчита повече на абонаменти, което подкрепя повече приходите, а рентабилността е станала по-предвидима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още