IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на персонални компютри на Apple се сринаха с 40% през първото тримесечие

Това е най-големият спад сред основните производители на компютри в света

12:15 | 10.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на персонални компютри на Apple са се сринали с 40,5% през първото тримесечие, сочейки тежко начало на годината за компаниите в сектора, които все още се борят с прекомерните си запаси, пише Bloomberg.

Продажбите на всички производители на персонални компютри са спаднали с 29% до 56,9 млн. бройки (под нивата от началото на 2019 г.), тъй като скокът в търсенето, предизвикан от работата от дистанция по време на пандемията, отшумя, сочи последният доклад на IDC. Сред пазарните лидери Lenovo Group и Dell Technologies са записали понижения от над 30%, докато HP е надолу с 24,2%. Нито един голям бранд не е пощаден от забавянето. Asustek Computer твърди, че спадът на продажбите на топ 5 сред производителите е около 30,3%.

Всички основни марки записаха спад на продажбите на персонални компютри през първото тримесечие. Графика: Bloomberg Всички основни марки записаха спад на продажбите на персонални компютри през първото тримесечие. Графика: Bloomberg

Забавянето на потребителските разходи през последната година доведе до двуцифрен спад на продажбите на смартфони и натрупващ се инвентар сред най-големите световни доставчици на чипове с памет. Samsung Electronics, която предлага памет за преносими устройства, както и настолни компютри, и лаптопи, миналата седмица обяви, че намалява производството на чипове с памет. Тя направи това, след като отчете най-малката си печалба от финансовата криза през 2009 г.

Добрата новина е, че охлаждащото се търсене дава на производителите време и възможност „да направят промени, тъй като много фабрики започват да търсят възможности за производство извън Китай“, се казва в доклада на IDC.

Apple постепенно диверсифицира местата на своите производствени бази, докато нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин заплашва да наруши внимателно организираната ѝ верига за доставки.

Поглеждайки към 2024 г., изследователите от IDC предвиждат потенциално възстановяване за производителите на персонални компютри, което ще е водено от комбинацията от остарял хардуер, който трябва да бъде заменен, и подобряваща се световна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още