IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google пуска първия си сгъваем смартфон през юни?

Компанията планира да предложи на купувачите на Pixel Fold безплатен Pixel Watch, най-новия смарт часовник на компанията 

09:17 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вицепрезидентът на Google по хардуера Рик Остерло. Снимка: Bloomberg
Вицепрезидентът на Google по хардуера Рик Остерло. Снимка: Bloomberg

Google ще пусне на пазара първия си сгъваем смартфон през юни, като по този начин ще оспори водещата позиция на Samsung на пазара на сгъваеми телефони, твърди  CNBC, позовавайки се на вътрешни за компанията съобщения. Тя планира да обяви устройството на годишната си конференция за разработчици Google I/O на 10 май.

Според документите Pixel Fold, известен вътрешнофирмено с кодовото име Felix, ще има „най-издръжливата панта на сгъваем" телефон. Той ще струва над 1700 долара и ще се конкурира с Galaxy Z Fold 4 на Samsung, който струва 1799 долара.

Според документите Google планира да маркетира Pixel Fold като водоустойчив и с джобни размери, с външен екран с диаметър 5,8 инча. Снимки, прегледани от CNBC, показват, че телефонът ще се отваря като книга, за да разкрие малък 7,6-инчов екран с размерите на таблет - същия размер като дисплея на конкурента на Samsung. Джаджата е малко по-тежка от Samsung Galaxy Z Fold 4, но има по-голяма батерия, която според Google ще издържа 24 часа или до 72 часа в режим на ниска консумация на енергия.

Според документите Pixel Fold ще се захранва от чипа Tensor G2 на Google. Това е същият процесор, който беше пуснат в телефоните Pixel 7 и Pixel 7 Pro миналата година.

Говорител на Google е отказал коментар по темата.

Макар че хардуерните продукти представляват малка част от приходите на Google, Pixel Fold ще е най-скъпият телефон в семейството на Google Pixel на компанията. Google работи по софтуера, включително по Android и магазина си за приложения Google Play, за устройства на трети страни, произведени от компании като Samsung, настоящият лидер на пазара на сгъваеми телефони.

Сгъваемият Pixel ще даде възможност на Google да покаже какво е изживяването при сгъваемите телефони, изцяло създадени от Google. Другите Pixel-и, например, имат ексклузивни функции, които не са налични във всички телефони с Android, като например опции за редактиране на снимки, които се захранват от процесора Tensor.

Пускането на пазара ще се случи на фона на все по-разгарящите се въпроси за отношенията между Google и Samsung. Акциите на Alphabet се сринаха с повече от 3,5% в понеделник, след като в свой материал Times писа, че Samsung уж обмисля да смени търсачката по подразбиране от Google с Bing на Microsoft за своята линия смартфони, която носи приблизително 3 млрд. долара годишни приходи на Google.

Притежаваната от Alphabet компания ще предложи стимули в опит да убеди потребителите да преминат към Pixel Fold. Например, Google планира да предложи възможност за замяна на настоящ Pixel, iPhone или телефон с Android срещу отстъпка за Pixel Fold. Освен това Google планира да предложи на купувачите на Pixel Fold безплатен Pixel Watch, най-новия смарт часовник на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още