IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony: Пазарът на смартфони едва ли ще започне да се възстановява тази година

Натискът върху пазара ще се задържи и през останалите месеци от 2023 г.

21:18 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на смартфони вероятно ще остане под натиск през следващата година, коментира президентът и главен оперативен директор на Sony Group Хироки Тотоки, цитиран от Bloomberg.

Базираната в Токио компания е водещ доставчик на сензори за смартфони и има директен поглед върху запасите от устройства и търсенето сред водещите световни производители.

Компанията даде много консервативна прогноза за собственото си представяне и за глобална икономика, след като отчете финансовите си резултати за последното тримесечие. Тотоки заяви, че има определени категории, в които има натрупано свръхпредлагане, което ще окаже натиск върху вече засегнатите производители на смартфони по света.

„Не сме оптимисти за перспективите на пазара на смартфони тази година“, каза директорът на Sony пред анализатори и инвеститори. „В Китай запасите от телефони в каналите за дистрибуция се увеличиха през март, а ние очакваме цените на ниския клас и средния клас сензори за изображения ще спаднат значително поради натрупания инвентар на конкурентите“.

Sony очаква забавяне в Европа, висока степен на несигурност в Китай и също така вижда отслабване в премиум смартфоните в САЩ. Тотоки заяви, че компанията е увеличила дела си на световния пазар на сензори за изображения за смартфони до 51% през последната фискална година, в сравнение с 44% по-рано.

Китайският пазар на смартфони, който все още е най-големият в света, премина през двуцифрени спадове през по-голямата част от миналата година и задържа тази низходяща тенденция и през първите три месеца на 2023 г. Последните данни показват спад от 11% дори след вдигането на строгата политика за нулев Covid.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още