IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вече е започнала да тества бързия чип M3 

Една от тестваните версии има 12 процесорни ядра, 18 графични ядра и 36 гигабайта памет

08:00 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Apple представи чипа си М2 на WWDC през 2022 г. Снимка: Christoph Dernbach/picture alliance via Getty Images
Apple представи чипа си М2 на WWDC през 2022 г. Снимка: Christoph Dernbach/picture alliance via Getty Images

Американският технологичен концерн Apple Inc. все още има няколко седмици до дебюта на следващите си Mac-ове с чипове M2, но това не му пречи да подготви следващия процесор: M3. 

Компанията започна да изпробва следващото поколение Mac-ове с чипове M3, като ги тества с приложения на трети страни, за да осигури съвместимост със своята софтуерна екосистема, пише в своя седмичен нюзлетър Power On репортерът на Bloomberg Марк Гърман. Това не е първият път, в който той получава ранен поглед върху нови чипове чрез този процес. Преди това компанията разкри спецификациите на предстоящите 15-инчов MacBook Air и Apple Silicon Mac Pro, както и на много от предишните машини, базирани на M2.

Компанията се нуждае от свежи начини да привлече отново клиенти към линията и М3 може да помогне за това. Бизнесът с Mac на Apple претърпя 31% спад на продажбите през последното тримесечие, което не отговори на вече и без това занижените прогнози на анализаторите. 

И така, как изглежда M3? Е, поне една от версиите, които се тестват, има 12 процесорни ядра, 18 графични ядра и 36 гигабайта памет, позовава се Гърман на разработчик на App Store. Централният процесор, основният процесор на чипа, е съставен от шест високопроизводителни ядра, които се справят с най-интензивните задачи, и шест ефективни ядра, които се включват за операции, изискващи по-малко енергия.

Самият чип в този конкретен тест работи в бъдещ MacBook Pro от висок клас с предстоящата macOS 14.0 и вероятно е базовата версия на това, което ще представлява M3 Pro, който трябва да се появи на пазара през следващата година.

Ето как той ще се сравнява с началното ниво M1 Pro и M2 Pro:

M1 Pro (пуснат на пазара през октомври 2021 г.):

    Осем процесорни ядра (шест високопроизводителни ядра/две енергоефективни ядра)

    14 графични ядра

    32 GB памет

M2 Pro (януари 2023 г.):

    10 процесорни ядра (шест високопроизводителни ядра/четири енергоефективни ядра)

    16 графични ядра

    32 GB памет

M3 Pro (в процес на тестване):

    12 процесорни ядра (шест високопроизводителни ядра/шест енергоефективни ядра)

    18 графични ядра

    36 GB памет 

Ако тестваният чип наистина е базовият M3 Pro, това би означавало, че увеличението на броя на ядрата в сравнение с M2 Pro ще бъде подобно на скока от M1 Pro към M2 Pro. Той би имал две енергийно ефективни процесорни ядра и две графични ядра повече. В този случай количеството памет също скача с 4 GB при конфигурацията от най-висок клас. 

Ако M3 Max получи подобна актуализация като M2 Max (в сравнение с M1 Max), това би означавало, че следващият чип на Apple MacBook Pro от висок клас може да бъде снабден с до 14 процесорни ядра и повече от 40 графични ядра. Ако спекулираме още повече, това би означавало, че чипът M3 Ultra може да достигне 28 процесорни ядра и повече от 80 графични ядра в сравнение с ограничението от 64 ядра на M1 Ultra.

Сигурно се чудите: Как Apple може да побере толкова много ядра в един чип? Отговорът е 3-нанометровият производствен процес, към който компанията ще премине с линията си M3. Този подход позволява чипове с по-висока плътност, което означава, че дизайнерът може да побере повече ядра във вече малък процесор.

Според Гърман първите Mac-ове с чипове M3 ще започнат да се появяват към края на годината или в началото на следващата. Докато първият 15-инчов MacBook Air с чип M2 ще се появи това лято, компанията вече работи по iMac-ове, базирани на M3, MacBook Pro от висок и нисък клас и MacBook Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още