IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия иска да започне производството на първите си чипове до 18 месеца

Страната се опитва да си изгради цяла индустрия

16:42 | 05.07.23 г.
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Индия ще направи първа копка на първия си завод за сглобяване на полупроводници следващия месец и ще започва да прави първите, произвеждани в страната микрочипове до края на 2024 г. Това твърди високопоставен служител, който ръководи усилията за 10 млрд. долара на Ню Делхи в производството на чипове, пише Financial Times.

Ашвини Вайшнав, индийският министър на електрониката и информационните технологии, заяви, че американската компания за полупроводници Micron Technology, която изгражда завода и тества съоръженията в Гуджарат, ще започне строителството през август в рамките на проект на стойност 2,75 млрд. долара, който включва подкрепа от правителството.

Вайшнав твърди, че Индийската мисия за чипове, водена от кабинета на Нарендра Моди, също така върши „мащабна работа“ за насочване на подкрепа от други партньори по веригата за доставки, включително доставчици на химикали, газове и производствено оборудване, заедно с компании, заинтересовани от създаването на заводи за чипове.

„Това е най-бързият начин за всяка страна да създаде нова индустрия“, коментира Вайшнав в интервю за Financial Times. „Не говоря просто за нова компания – това е нова индустрия за страната“.

Той допълва, че целта е първата продукция да излезе от фабриката през декември 2024 г.

Коментатрите на министъра предполагат труден график за правителството на Моди, докато то се стреми да изгради капацитет за производство на смартфони, батерии, електромобили и друга електроника в Индия. Секторът за технологично производство в страната изостава спрямо тези на експортно ориентираните азиатски икономики, особено Китай, който започна по-рано и предложи повече субсидии на индустрията.

Наскоро Ню Делхи отново отвори офертите за своята програма за субсидии за 10 млрд. долара, насочена към производители на чипове, след като трима първоначални кандидати, включително консорциум от индустриалната група Vedanta и тайванския доставчик на Apple – Foxconn, не успяха да се класират за държавна подкрепа.

Когато рестартира процеса по кандидатстване, Индия промени изискванията, за да търси предложения за производство на чипове от 40 нанометра и повече – по-големи от по-скъпите 28-нанометрови чипове, които преди това искаше.

Вайшнав твърди, че сега властите водят преговори с повече от дузина кандидати. „От 14-те компании, които говорят с нас, две са много добри, като биха могли да успеят“, коментира той, отказвайки да разкрие подробности.

Vedanta допълва, че тя и Foxconn „работят заедно, за да отговорят на ревизираните правителствени насоки“. Foxconn отказва да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още