IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta пуска очила за виртуална реалност в Китай

Компанията прави това чрез партньорство с местния гигант Tencent

10:08 | 10.11.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Компанията майка на Facebook Meta Platforms е сключила сделка с китайската Tencent Holdings за продажбата на нови, по-евтини очила за виртуална реалност в Китай, докато се опитва да се завърне на един пазар, на който Facebook и Instagram остават блокирани, пише Wall Street Journal.

Предварителното споразумение ще направи Tencent ексклузивен търговец на очилата на Meta в Китай, допълват източници на изданието, запознати с въпроса. По думите им китайският разработчик на игри ще започне да продава очилата в края на 2024 г.

Facebook, заедно с Twitter, бяха блокирани от Пекин в средата на 2009 г., след смъртоносни бунтове в западната провинция Синдзян, които според властите са били подстрекавани в социалните мрежи.

Новата сделка дава шанс на Meta да се завърне на китайския пазар и да се конкурира със собственика на TikTok – ByteDance, който прави очилата за виртуална реалност Pico.

Очилата Quest на Meta в момента са бестселър на зараждащия се пазар на устройства за виртуална реалност. По-рано тази година компанията представи следващото поколение очила за смесена реалност Quest 3.

Meta планира да използва по-евтини лещи в очилата за китайския пазар от тези в Quest 3. Тази версия ще се продава и на други пазари.

Wall Street Journal пише още, че Meta ще вземе по-голям дял от продажбите на устройствата, докато Tencent ще прибира повече приходи от съдържание и услуги, като по-евтините очила също ще предоставят игри и други приложения, издавани от китайската компания.

Meta и Tencent не са отговорили на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още