IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони най-сетне се връща към растежа

Индустрията преживя повече от две години на спад

16:21 | 22.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световният пазар на смартфони се е завърнал към растежа през октомври след повече от две години на спад. Сега той е подкрепен от възстановяването на развиващите се пазари, разкриват нови данни на Counterpoint Research, цитирани от Ройтерс.

Данните показват, че месечният световен обем на продадените смартфони е нараснал с 5 на сто, превръщайки октомври в първия месец, който записва ръст на годишна база от юни 2021 г., прекъсвайки поредицата от 27 последователни месеца на понижения на годишна база.

Глобалните продажби на смартфони са под натиск през последните две години, засегнати от различни проблеми, като се започне с недостиг на компоненти, натрупване на запаси и удължаване на циклите на подмяна на устройствата, посочва Counterpoint в новия си доклад.

„След силния растеж през октомври, очакваме пазарът да нарасне на годишна база и през четвъртото тримесечие на 2023 г., поставяйки пазара на пътя на постепенното възстановяване през следващите тримесечия“, посочват от фирмата за пазарни проучвания.

Ръстът, какъвто последно беше наблюдаван през юни 2021 г. и беше свързан с предизвиканото от Covid-19 задържано търсене, сега се дължи предимно на развиващите се пазари, с продължаващото възстановяване на Близкия изток и Африка, както и на завръщането на Huawei в Китай и началото на празничния сезон в Индия, допълва фирмата.

Продажбите на Huawei в Китай нараснаха значително през третото тримесечие – с 37%, след като потребителите се насочиха към новата серия устройства Mate 60.

Развитите пазари със сравнително по-високо насищане със смартфони се възстановяват по-бавно, гласи докладът. Сред факторите на растежа е пускането на новата серия iPhone 15 на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още