IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лудото рали на Dell се сблъсква в стената

Безкрайният оптимизъм за изкуствения интелект се изправя пред реалността

22:26 | 06.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои инвеститори в Dell Technologies се съмняват дали цената на акциите ѝ оправдава растежа, който все още не се е материализирал, пише Bloomberg.

Стойността на книжата на производителя на персонални компютри се повиши с близо 90% до рекорд в края на ноември, на фона на очакванията за тласък на бизнеса, идващ от търсенето на изкуствен интелект. Акциите, които се търгуват над петгодишната си средна стойност, при около 10 пъти бъдещата печалба, поевтиняха, след като отчетът за Dell за третото тримесечие показа, че стимулът от страна на AI все още е далече.

„Акциите поскъпнаха значително, а ние възприемаме търпелив подход, когато става дума за потенциала за растеж заради AI”, коментира Хенди Сусанто, анализатор в Gabelli Funds.

Цената на акциите на Dell пое надолу след като компанията не успя да изпълни очакванията за финансовите си резултати. Графика: Bloomberg L.P. Цената на акциите на Dell пое надолу след като компанията не успя да изпълни очакванията за финансовите си резултати. Графика: Bloomberg L.P.

Dell предизвика оптимизъм през август, когато надмина очакванията за приходите си от продажби за второто тримесечие и заяви, че се радва на търсене на сървъри, които поддържат работните натоварвания, свързани с AI, което смята за дългосрочен двигател на растежа.

Но резултатите от миналия месец показаха, че макар през третото тримесечие компанията да е записала приходи от 500 млн. долара от тези сървъри, това не е достатъчно, за да компенсира спада при компютрите.                                

Това е сценарий, за който анализатори като Уилям Къруин от Morningstar предупреждаваха. Къруин, който през септември намали рейтинга си за акциите на Dell до „продавай“ , каза, че книжата са надценени при текущите си нива.

Анализатори на Barclays, водени от Тим Лонг, също понижиха рейтинга на акциите на компанията, като се позоваха на макроикономическия натиск, водещ до трудности на крайните пазари за компютри и сървъри/съхранение, които изкуственият интелект вероятно няма да може да компенсира.

„Растежът в тази област ще изисква цикъл на надграждане, защото AI им позволява да правят нещо ново на устройството“, коментира Даниел Нюман, главен изпълнителен директор на The Futurum Group. „Всички изглеждат убедени, че дъното на цикъла на пазара на компютри е достигнато, а това има някои положителни страни, но истинският растеж няма да настъпи, докато не се появят компютри и телефони, базирани на изкуствен интелект.“

Това може да не се случи до втората половина на 2024 г., допълва Нюман. Консенсусните прогнози сега предполагат, че приходите на Dell за фискалното първо тримесечие на 2025 г. ще спаднат допълнително до около 21 млрд. долара, преди да отскочат до почти 23 млрд. долара през второто тримесечие, като ще продължат да растат до края на годината.

И все пак Wall Street остава оптимист за Dell като цяло. Над 70% от тези, които следят компанията, имат еквивалентен рейтинг за покупка, а средната целева цена от 79 долара предполага почти 14% ръст на цената на акциите, сочат данни, събрани от Bloomberg.

За някои инвеститори стабилната финансова позиция на Dell я оставя в добра позиция да издържи на забавяне, преди потенциално да се възползва от следващата вълна на търсене на изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 4 месеца
едни от най-добрите масови компютри и работни станции !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още