IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на премиум смартфони записа рекордни продажби през 2023 г.

Ръстът на продажбите е 6% според Counterpoint Research

18:21 | 03.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните продажби на премиум смартфони (с цена от 600 и повече долара на едро) вероятно са нараснали с 6% на годишна база през 2023 г., достигайки нов рекорд, изчисляват от Counterpoint Research.

Това контрастрира с прогнозирания спад за цялостния пазар на смартфони през миналата година. Премиум сегментът вероятно обхваща близо една четвърт от продажбите на световния пазар на смартфони и 60% от приходите му за 2023 г. През последните няколко седмици именно премиум сегментът се очерта като област на растеж при един иначе слаб пазар, допълват от компанията.

Премиум сегментът на пазара на смартфони. Графика: Counterpoint Research Премиум сегментът на пазара на смартфони. Графика: Counterpoint Research

Във връзка с растежа на пазара на висок клас устройства старши анализаторът на Counterpoint Research Варун Мишра коментира: „Има промяна в моделите на потребителски покупки на пазара на смартфони. Като се има предвид важността на смартфона, потребителите са готови да похарчат повече, за да получат висококачествено устройство, което могат да използват за по-дълъг период от време. Притежаването на най-новите и най-добрите флагмани се превърна и в символ на статус за много потребители, особено в развиващите се пазари, където те скачат директно от средния ценови клас към високия. Освен това тези устройства стават все по-достъпни заради промоционалните периоди и опциите за финансиране“.

Apple продължава да бъде безспорен лидер на пазара на премиум смартфони. Въпреки това, в сравнение с 2022 г., нейният дял е намалял през миналата година. Това се дължи главно на възхода на Huawei в Китай, свързан със серията Mate 60. Samsung също е спечелила дял, благодарение на нейния S23 и на серията ѝ сгъваеми модели. Огъващите се смартфони също се отличават в премиум сегмента.

Разпределение на основните играчи в премиум сегмента на пазара на смартфони през 2022 и 2023 г. Графика: Counterpoint Research Разпределение на основните играчи в премиум сегмента на пазара на смартфони през 2022 и 2023 г. Графика: Counterpoint Research

Що се касае до регионите, голяма част от растежа на световния премиум пазар през 2023 г. е дошла от Китай, Западна Европа, Индия и Близкия изток и Африка. Всъщност Китай, Индия, Близкия изток и Африка, както и Латинска Америка вероятно ще запишат нов рекорд за продажби във високия клас, а Индия е най-бързо развиващият се премиум пазар в света.

В рамките на пазара на висок клас устройства ултра-премиум сегментът е този, който движи растежа. Смартфоните с цени от 1000 и повече долара обхващат над една трета от общите продажби на премиум пазара за 2023 г.

Като цяло сегментът вероятно ще продължи да изпреварва глобалния пазар на смартфони, сочи още прогнозата на Counterpoint.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още