IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPhone за първи път оглави класацията по продажби на смартфони в Китай

Въпреки множеството предизвикателства брандът успя да изпревари местните играчи

15:24 | 25.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

IPhone на Apple стана най-продаваната серия смартфони в Китай за миналата година, като компанията постига това за първи път. Представянето е изненадващо силно на фона на ожесточената местна конкуренция и разширяващите се правителствени забрани срещу технологията на американската компания, пише Bloomberg.

IPhone е на първо място по доставки през четвъртото тримесечие и за 2023 г. като цяло, твърди компанията за пазарни проучвания IDC. Това се случва, след като няколко анализатори, включително Jefferies, казаха, че продажбите на iPhone са се понижили през четвъртото тримесечие поради отслабване на ентусиазма към последното поколение хардуер на компанията от Купертино на най-големия пазар на смартфони в света. IDC също така отбелязва нарастваща конкуренция от местни играчи като възраждащата се Huawei Technologies, но навременните отстъпки и промоции са помогнали за намаляване на щетите за Apple.

Успехът през четвъртото тримесечие до голяма степен е всъщност спад, който е по-малък от този на конкурентите, показват данните на IDC. Годишният спад от 2,2% на Apple е по-малък от този на местни конкуренти като Honor Device и vivo (и двете записват понижение с двуцифрен процент), както и спрямо общия спад от 5% на продажбите.

Годината е белязана от най-ниския обем на пазара на смартфони в Китай от десетилетие поради слабото икономическо възстановяване и негативните потребителски настроения, според IDC. Това е подчертано и от завръщането на Huawei със серията Mate 60, която изстреля компанията обратно в топ 5 на най-добрите производители в Китай през празничното тримесечие, с 36% скок на продажбите.

„Изкачването на Apple на водещото място за 2023 г. бележи огромен успех, особено с оглед на подновената конкуренция от страна на Huawei и по-слабите нагласи за харчене“, коментира анализаторът от IDC Артър Гао. „Apple постигна това благодарение на навременни промоции на цените в каналите на трети страни, което стимулира търсенето“.

Apple записа по-слаб спад от другите водещи играчи на пазара на смартфони. Графика: Bloomberg Apple записа по-слаб спад от другите водещи играчи на пазара на смартфони. Графика: Bloomberg

Apple също така се оказа и най-големият производител на смартфони за 2023 г., след като продажбите на iPhone се свиха по-малко от тези на Galaxy смартфоните на Samsung Electronics. И все пак серията iPhone 15 се сблъсква с предизвикателства в запазването на търсенето в Китай, където анализатори очакват продажбите да продължат да отслабват.

Китайските агенции и подкрепяни от правителството компании наредиха на служителите да спрат да ползват iPhone и други чуждестранни устройства на работа, писа през декември Bloomberg. По този начин страната разшири забраните срещу подобни технологии в деликатни сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още