IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на компютри се върна към растеж след двугодишен спад

Предварителните данни на IDC сочат за 1,5% ръст на продажбите на годишна база

09:20 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Глобалните продажби на персонални компютри са се завърнали към растежа през първото тримесечие след две години на спад, сочат предварителни данни на компанията за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC), публикувани в понеделник и цитирани от Ройтерс.

Пазарът на персонални компютри е нараснал с 1,5% спрямо година по-рано до 59,8 млн. продадени бройки през първото тримесечие и се е върнал на нивата отпреди пандемията.

Наличието на способни да поддържат изкуствен интелект персонални компютри се очаква да засили търсенето на устройства, помагащи на пазара да се възстанови от по-слабите поръчки след голямото пазаруване по време на пандемията.

През последните две години търсенето на персонални компютри беше повлияно и от икономическия пейзаж, с високи лихвени проценти и упорита инфлация, принуждаващи бизнеса и клиентите да забавят купуването на нов хардуер.

Според IDC растежът през първото тримесечие до голяма степен се дължи на благоприятното сравнение на годишна база, а забавящата се инфлация също е помогнала за започване на възстановяването в Северна и Южна Америка, както и в Европа.

Но слабостта в Китай, най-големият пазар за настолни компютри, продължава да засяга глобалните продажби на устройства, казва IDC. Популярността на настолните компютри изостава за сметка на лаптопите, особено в Китай.

Миналия месец друга компания за пазарни проучвания – Canalys, заяви, че пазарът на персонални компютри в Съединените щати се очаква да нарасне през 2024 г. и 2025 г., съответно със 7% и 10%.

„Въпреки затрудненията в Китай, възстановяването се очаква да продължи през 2024 г., след като по-новите AI персонални компютри стигнат до пазара по-късно тази година, а компаниите започнат да обновяват компютрите, които купиха по време на пандемията“, твърди Джитещ Убрани, мениджър проучвания в IDC.

Китайската Lenovo Group отново обнови списъка, с 23% пазарен дял, последвана от HP и Dell Technologies, които държат дял съответно от около 20% и 15,5%. Apple е записала ръст от 14,6% на продажбите през тримесечието и има 8,1% пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още