IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo изненада приятно инвеститорите

Печалбата за второто тримесечие скача с почти една четвърт, впечатляващ е ръстът в бизнеса със смартфони

14:08 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Lenovo изненада приятно инвеститорите

Най-големият производител на компютри в света Lenovo Group успява да увеличи печалбата си през второто фискално тримесечие с 23% на годишна база до 174 млн. долара. Компанията представи днес финансовите си резултати, които бяха по-добри от очакванията на анализаторите както по отношение на печалбата, така и на продажбите, предава Bloomberg.

Приходите за приключващото в края на юни тримесечие се увеличават с 10% на годишна база до 8,8 млрд. долара, а основният движещ фактор е увеличаването на пазарния дял във всички сегменти - от PC-тата до смартфоните и таблетите. 

През последното тримесечие Lenovо изпревари HP като най-голям производител на компютри. Това обаче не е областта, в която китайската компания изненадва най-приятно пазарните участници, защото очевидно PC-пазарът е в застой.

Най-голямата изненада беше доброто представяне на Lenovо на пазара на смартфони и таблети. При смартфоните например китайците удвояват продажбите си на годишна база (ръст от 105%), като те достигат общо 11 милиона броя, което е рекорд за компанията. Lenovо представи новия си смартфон К 900, който е и флагман на компанията. Освен това производителят увеличи четири пъти продажбите на таблети. И нещо също толкова важно -  с увеличаването на доставките на смартфони и таблети компанията вече е в глобалните Топ 5 на доставчици и на двата типа устройства.

„Това им дава мащаба на производство, който те вече имаха при персоналните компютри. А той от своя страна увеличава нормите на печалба“, коментира Ед Лококо от Bloomberg. 

По отношение на пазара на лаптопи, който е отговорен за 52% от целия бизнес на Lenovo, се наблюдава ръст от 4,7%. Данните от отчета на китайската компания показват и променената тенденция в предпочитанията на потребителите, които предпочитат все по-често да купуват мобилни устройства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още