IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери към Обама: Това ще завърши зле

Представители на най-големите банки на Wall Street призоваха за бързо разрешаване на бюджетната криза

15:25 | 03.10.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банкери към Обама: Това ще завърши зле

Повече от дузина шефове на банки от Wall Street се срещнаха вчера с президента на САЩ Барак Обама в Белия дом. Причината за визитата е бюджетният капан, заради който голяма част от американската бюрокрация спря работа.

Банкерите предупреждават, че финансовата система ще пострада, ако проблемите със спирането на държавата и тавана на дълга не бъдат решени.

Както е известно, законодателите не успяха да постигнат сделка относно бюджета за новата фискална година, което изпрати в принудителен отпуск над 800 хил. души от държавната администрация.

Натискът върху Конгреса за бързо решаване на проблема се засилва и от наближаващата дата на поредното достигане на тавана на дълга в САЩ – 17 октомври. Ако дотогава не бъде взето решение, може да се окаже, че американското правителство няма да може да посреща задълженията си.

„Не би трябвало да се размахва като плашило заплахата, че САЩ може да не посрещне задълженията си“, коментира шефът на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн след срещата.

Банкерите са изразили позиция, че дългосрочните проблеми от ненамирането на решения по важните въпроси със сигурност ще се усложнят.

„Съществува консенсус, че не би трябвало да се прави нищо, което да навреди на възстановяването, което не е съвсем устойчиво и още е доста нестабилно“, допълни Бланкфейн. „Спирането на държавата, а особено провал при вдигането на тавана на дълга, със съгурност ще направят точно това“, смята банкерът.

В срещата при президента са участвали още ръководителите на JPMorgan, Morgan Stanley, AIG, Citigroup, Wells Fargo и други водещи финансови институции.

Какви са техните позиции – вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Играта май не зависи нито от тия, които са зад Обама, нито пък от Уол Стрийт и банките. Стават други събития, които изкарват корпорация US извън релси. Крайно време е да стане това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
AIG беше СПАСЕНА ОТ ФАЛИТ от правителството през 2008 г. .... сега ми станали "водеща" фин. институция .... че и пръст ще размахват .... на същото това правителство ....Сгрешена Система !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
Какъв "Уолс стриит", какъв "Обама", че и да ги мериш... - това подобава на мисленето на децата в децката градина...Това са 2 цирка необходими за 2 различни групи и няколко различни цели...Гледай нагоре - не надолу! -> Над Уол Стриит е скрита истината а не под него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 9
kane
преди 10 години
Да!Уолс стриит е по-силен от ОбамаИ те могат наситина да му размахват пръстТе са по-силни от най-силнитеТе убиха Христос дори та какво остава за ... останалитеТе са нашите враговеВраговете на цялата планета са те - Уол Стриит и всичи му подвидове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Обама към банкери:- Д.Г.Д. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Банкерите и ФЕД си купуват време с това печатане. Лека полека започва да личи, че въпреки това нещата не се оправят. Реално няма реален ръст, който да постигнат щатите за да компенсират непрестанно увеличаващия се дълг, вече в геометрична прогресия. Могат и да си купуват илюзия за време, но това не може да продължи още дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още