fallback

Крисчън Келър: В икономически смисъл Русия просто се прецака сама

Barclays очаква растежът на руската икономика да се забави чувствително под 1,5% през 2014

15:30 | 09.03.14 г. 45

„Русия се приема за обсадена крепост. Западът - за прогнил и слаб и все пак толкова могъщ, че може да бъде обвиняван за всичко. Русия има неизмерим потенциал, но той не може да бъде реализиран заради липсата на самочувствие“, пише Дейвид Брукс в коментар за Ню Йорк Таймс, хвърляйки светлина върху руския имперски мироглед от епохата на Петър Велики до философа националист Иван Илин през 20-ти век.

„За западните политици това означава, че може би си нямаме работа с 'нормален' режим, който може да бъде манипулиран чрез икономическия и дипломатически еквивалент на пръчката и моркова. Заплахите, че ще изхвърлим Русия от Г-8 или че ще замразим активите им може би са безполезни, тъй като руският режим обитава съвсем различно измерение“, предупреждава Брукс.

Междувременно Крисчън Келър, който е директор за развиващите се пазари на Barclays, коментира пред Bloomberg, че руската икономика е започнала да се забавя дори преди събитията в Украйна, като данните са били особено разочароващи, що се отнася до инвестициите и инвестиционния климат.

„Инвестициите са болно място за Русия. Частни инвестиции просто няма, всъщност наблюдаваме задълбочаващ се отлив на капитали от няколко години. Очакваме растежът да се забави още повече. Централната им банка все още вярва, че той ще е в границите 1,5% - 2%, но според нас ще е доста по-нисък. При това, преди няколко месеца все още се надявахме, че Русия може да постигне растеж от 2,5% през тази година. Сега обаче, що се отнася до икономиката, Русия просто се прецака сама“, коментира Келър.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още