IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юл. Попов: Трайна е тенденцията към намаляване на потреблението на газ в Европа

Газовият хъб не означава само тръби и съоръжения, а либерализиран пазар, много играчи и голямо търсене и предлагане, посочи експертът

12:26 | 08.01.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От години се наблюдава трайна тенденция към намаляване на потреблението на газ в Европа, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Попов от Европейския институт за ефективност на сградите и бивш министър на околната среда в служебното правителство на Марин Райков.

Според него това не се дължи само на икономическата криза, която вече отминава, но и на по-ефективното ползване на ресурсите, навлизането на възобновяемите енергийни източници и по-интелигентното управление на енергийните системи. Тази тенденция е имала "драматично" отражение в някои страни, смята още експертът, посочвайки за пример проблемите в газовите гиганти на Германия - E.On и RWE, които не са предвидили свиването на потреблението на природен газ.

Попов направи коментар и на плановете на правителството да създаде газов хъб у нас. Според него не става въпрос само за "тръби", а за реализацията на идеята са нужни много играчи на пазара и либерализация на дейностите, голямо търсене и предлагане. Почти всички страни на Балканския полуостров имат амбицията да бъдат газов хъб, но според него по-добра идея е обединението на няколко държави - например България, Гърция и Турция, за да бъде създаден на независим регионален газов пазар.

Според него енергийният регулатор не трябва да отнема лиценза на "Овергаз" във връзка със спрените доставки на газ от страна на "Газпром Експорт", а да бъде намерен начин да се появят още фирми на газовия пазар. Именно липсата на нормален пазар и инфраструктура е причината един междуфирмен конфликт да има такова отражение в обществото, посочи още Попов.

Експертът беше категоричен, че се върви към освобождаване на газовия пазар у нас, защото членството ни в ЕС и правилата в тази сфера ще ни притискат към това. "Просто не трябва да се съпротивляваме", посочи още той и допълни, че абсолютно условие за либерализацията е диверсификацията на газовите доставки.

Според Попов често в България се преувеличава ролята на природния газ, главно по политически причини, а всъщност 10-12% от енергията в страната е газ.

Какво каза още експертът пред Bloomberg TV Bulgaria за зависимостта на Европа от руски газ и големите инфраструктурни газови проекти на Русия можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още