fallback

Минасян: Новият дълг е оправдан, ако води до по-висок икономически растеж

Тегленето на дълг се превърна в наркотична зависимост, казва финансистът

13:19 | 22.02.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор

На макроикономическо ниво новият дълг задължително трябва да води до по-висок икономически растеж. Единствено тогава е оправдано да се емитират външни дългове. Това коментира финансистът проф. Гарабед Минасян в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с планираното от Министерство на финансите изтегляне наведнъж на целия предвиден за тази година дълг от 2 млрд. евро.

В последните години тегленето на дълг от правителството се превърна в наркотична зависимост. Гледа се на дълга като на лесен начин за решаване на трудни икономически проблеми, каза финансистът. Виждаме, че се действа на принципа "да загасим пожара, а връщането на дълга остава в бъдещето", коментира той. 

Проф. Минасян акцентира върху това, че е по-важно за какво ще се използват средствата. Сега, по думите му, „има недомлъвки“ и може само да се гадае за какво ще се харчат парите. Финансистът обвърза новата емисия спредстоящите стрес тестовете и казуса с КТБ. В тази връзка проф. Минасян коментира, че случаят с КТБ е показал, че голяма част от регулациите у нас съществуват, но не се прилагат добре.

За липсата на яснота за какво ще бъде изразходена голяма част от гласувания миналата година дълг от 8 млрд. евро - над 2 млрд. евро, спомена и икономистът Юлиан Войнов. Според него сделката ще бъде успешна. На база на резултатите от миналата година и отрицателните лихви в ЕС той изрази очаквания, че търсенето на емисии като тази, които носят положителна доходност, ще предизвика интерес.

По думите на Войнов се наблюдават положителни резултати от подготовката на банките за оценката на активите. В последните месеци те направиха редица промени и подобриха качеството на портфейлите си. Проблемът е, че това се случва много късно, защото тази оценка трябваше да се направи веднага след затварянето на КТБ, коментира икономистът.

Още интервюта гледайте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още