IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моделът на здравеопазването е сбъркан, всичко трябва да се промени

Каквито и корекции да настъпят сега в основния и допълнителния пакет, нищо добро няма да се случи в здравеопазването, прогнозират експерти

12:52 | 10.03.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Моделът на здравеопазването е сбъркан, всичко трябва да се промени

Моделът на българското здравеопазване е сбъркан, върви се в погрешна посока, всичко трябва да се промени. Когато се направи новият модел, всичко ще си дойде на мястото. Около тази позиция се обединиха проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицински университет и Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарите бяха по повод бъдещето на здравната система на България след решението на Конституционния съд, с което беше отменена съществена част от здравната реформа „Москов“.

"Трябва да се направи реформа в Националната здравноосигурителна каса. Когато се направи новият модел, всичко ще си дойде на мястото – и държавната администрация, и Здравната каса, и фондовете, и гражданското общество. Това е, което липсва. Сега ние местим фигурите, но не в цялост", посочи Григор Димитров.

С тази теза се съгласи и проф. Цекомир Воденичаров.

"Моделът е сбъркан. Ние вървим в погрешна посока. Либерализация на системата на здравеопазването, децентрализация, демонополизация. Уж на думи сме борци срещу монополите, а най-уродливият модел не го закачаме. Естествено, че визирам НЗОК и демократизация на системата. Така ние ще престанем да коментираме кой министър какво е казал, а ще се концентрираме да подобряваме една правилно функционираща система", заяви Воденичаров. 

Професорът коментира, че решението на Конституционния съд е било очаквано. И поясни: „Защото изначално не бяха добре огласени и дебатирани мерките и необходимостта от разделянето на основен и допълнителен пакет. Ако имаше икономическа логика, трябваше по-ясно да се разграничат дейностите в двата пакета“, посочи експертът.

„Още в началото се видя, че това е един имитационен механизъм, защото в допълнителния пакет попаднаха много малко клинични пътеки, което обезсмисляше разделянето, допълни той. Нямаше и ясна визия защо се разделят тези пакети. Това не беше и добре обяснено и реакцията, разбира се, беше негативна", каза още проф. Воденичаров.

По негово мнение каквито и корекции да настъпят сега в основния и допълнителния пакет, нищо добро няма да се случи в здравеопазването. „С имитационни механизми реформа няма да можем да направим. Проблемът е в сбъркания модел, който години наред тегне на развитието на здравеопазването", повтори той.

Григор Димитров припомни хронологията на идеята за двата пакета и последвалите объркани изменения в тази концепция.

"Последното правителство обяви в началото на управлението си, че ще има два пакета, но те няма да бъдат разделени в рамките на основния пакет, финансиран от Здравната каса. Заяви се, че това ще бъдат две различни дейности, финансирани по различен начин. Допълнителният пакет трябваше да обедини средствата, които хората дават над масата и под масата. Тези средства да бъдат в специализирани здравни фондове, да излязат на светло, а те са повече от бюджета на Здравната каса. Така могат да бъдат регулирани от държавата и да се защити интереса на хората", каза Димитров.

Стратегически трябва да се случат три неща, продължи той. Първо да се промени модела в здравеопазването, защото този модел не е работещ. Втора – да се направи преглед на държавната администрация в сектора, която задушава системата. На следващо място идва реформата в Националната здравноосигурителна каса, посочи Димитров.

Още от разговора вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Три здравни системи има в Европа - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808,и ние сме избрали най-лошата защото може да се краде и съм обяснил всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Тоест лека полека ще дойдат всички на моето и още 2011год. писах на всички държ.институции ,че Обама прави соц.здравеопазване а ние какво правим ???? ,и че се нарушава Конституцията Най-важното е ,че се нарушава Конституцията и дори става въпрос за ГЕНОЦИД ,И МАЛКО МЕ ИНТЕРЕСУВА НЯКАКВИ СМЕШНИ МЕКО КАЗАНО НЕОЛИБЕРАЛНИ ИДЕОЛОГИИ ,ИЗМИСЛИЦИ и съм обяснил за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Специално за България - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още