fallback

Защо поскъпна билетът за градски транспорт в София?

Общински съветници спорят кой източи системата

09:55 | 15.04.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Поскъпването на единичния билет за градския транспорт в София ще стимулира гражданите да ползват карти, заяви пред  Bloomberg TV Bulgaria Прошко Прошков, общински съветник от Реформаторския блок (РБ).

В четвъртък Столичният общински съвет реши цената на билета за единично пътуване да стане 1,60 лв от 1 юни.

Прошко Прошков обясни, че е подкрепил идеята по време на гласуването, въпреки че съпартийците му бяха против поскъпването. „Не се повишава цената на транспорта, единствено тази на единичния билет“, беше категоричен той.

Общинският съветник се аргументира, че в последните 20 години градският транспорт се разширява, особено метрото. "Има повече изминати километри. Трябва някой да плати цената", обясни той.

Целта на поскъпването е била да се покрие част от дефицита в системата, да се инвестира в нея, да се изгради цялостна интегрирана система, да има след 2 години адаптивна и честна политика за тарифиране.

Общинският съветник Борис Цветков заяви, че столичани ще платят за дългогодишното източване на системата. Частните оператори возеха с лев на километър по-скъпо, спрямо общинските, заяви той.

Градският транспорт не беше модернизиран навреме, има и лошо управление на  Центъра за градска мобилност, заяви той. И допълни, че не са изградени безплатни паркинги за гражданите, за да си оставят колите и да ползват метрото.

Сериозен проблем е лошото управление на ЦГМ, обясни Цветков. Според него трябва да се оптимизират разходите или дори да се закрие ЦГМ. Според общинския съветник от БСП новата мярка ще има обратен ефект и няма да доведе до подобряване на качеството на транспортната услуга.

От друга страна, Прошков подчерта, че промяната в цената представлява активна политика за стимулиране използването на годишните абонаментни карти.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още