fallback

Ат. Тасев: Русия силно се нуждае от южното направление на газовия поток

Има ясни сигнали, че Москва се опитва да възобнови работата по газопровод по дъното на Черно море

10:37 | 20.05.16 г. 2

Проектът „Южен поток“ ще бъде реализиран под една или друга форма, защото Русия се нуждае от южното направление на газовия поток. Този коментар направи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Москва се нуждае от европейския газов пазар, който е най-голям и сигурен, защото „китайската карта“ не е сработила, посочи експертът.

Според него разширението на „Северен поток“ не решава проблемите на Русия с износа на газ, защото при реализацията му газоразпределителната мрежа ще бъде силно натоварена и ще бъдат необходими допълнителни инвестиции. 

Вече има и сигнали за възстановяване на плановете на Москва да изгради газопровод по дъното на Черно море, припомни експертът. Един от плановете е реализацията на „Кримски поток“ - през територията на полуострова, а тръбите отново ще стигнат до Варна.

Според Тасев конкурентни проекти като „Посейдон“ обаче са доста условни. За него и Трансадриатическия газопровод (TAP), на чието строителство беше дадено началото само преди дни, също „виси“ без изграждането на Трансанадолския газопровод. Притесненията на експерта са свързани с маршрута на трасето на TANAP – през Кюрдистан.

Какво коментира още Атанас Тасев за реализацията на TAP можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още