fallback

Хр. Казанджиев: Русия се стреми да е привилегирован доставчик на газ за Европа

Изграждането на газов хъб не е решение на правителство, а избор на търговците и добивните компании, смята експертът

11:30 | 30.05.16 г. 6

Русия се стреми да се превърне в привилегирован доставчик на газ за Европа и за нея да не важат европейските правила в сектора на енергетиката. Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев от Българския енергиен форум (БЕФ) пред Bloomberg TV Bulgaria.

Неговият коментар беше направен във връзка с изказването на руския президент Владимир Путин от Атина в края на миналата седмица, който заяви, че Москва е готова да участва в енергийни проекти в региона, но трябва да получи гаранции за тяхната реализация.

„Въпросът е принципен и не трябва да се допускат изключения“, категоричен е обаче Казанджиев. Според него проектът „Южен поток“ на този етап е закрит, но е възможно да бъде реализиран под някаква форма в бъдещето.

Експертът каза, че има възможност и перспективи за „динамичен транспорт на енергоресурси“ от България. Изграждането на разпределителен газов център у нас обаче зависи не от желанието на дадено правителство, а е избор на търговците и добивните компании и трябва да има необходимите условия, обясни той.

„И понастоящем България играе ролята на разпределителен център“, каза още Казанджиев.

Той посочи още, че една от газовите връзки, която е натоварена с много очаквания да диверсифицира газовите доставки за страната и региона – между Комотини и Стара Загора (IGB) е нежизнеспособна. Проектът е структуриран така, че да не може да получи финансиране по Плана "Юнкер“, смята експертът.

Пълния коментар на Христо Казанджиев можете да видите във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още