fallback

Харалан Александров: Средната класа не са просто хората със средни доходи

Бизнесът от своя страна се държи така, сякаш всеки момент ще се срине към средната класа, а средната класа - към гетото, посочва социалният антрополог

22:33 | 14.06.16 г. 19

Средната класа не са просто хората със средни доходи. Това е групата, която поддържа нормата в едно общество, тласка промяната, но осигуряват стабилност и предсказуемост на социално-икономическия живот.

Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В България много малко хора се определят като средна класа", посочва той.

"Гетото гледа с пренебрежение на "работещите бедни". Съвсем скоро тази алтернативна норма ще развие собствена своя идеология. Дисциплината става несъстоятелна в този свят, а образованието започва да се разглежда като загуба на време".

По думите на специалиста голяма част от негласуващите биха попаднали в средната класа. "Те плащат цената на проваления преход - издържат поколението преди тях и се опитват да инвестират в бъдещето на децата си", обяснява той.

„Бизнесът от своя страна се държи така, сякаш всеки момент ще се срине към средната класа, а средната класа -  към гетото. Усещането за статус на паника е много засилено. Това отчасти е въпрос на култура", допълва Александров.

Целия разговор вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още