IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бракуват 670 хил. т храни у нас годишно, през хранителната банка даряват 270 т

Добър контрол и регламентация са превенцията за измами с ДДС за дарените храни

10:34 | 19.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Достатъчно добро регламентиране и добър контрол са превенцията на измами с данък добавена стойност (ДДС) за дарените храни у нас. Това коментира директорът на Българската хранителна банка Цанка Миланова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според сега действащото законодателство дарените храни се облагат с ДДС, а бракуваните – не. Така производителите нямат стимул да дарят храните, преди да изтече срокът им на годност.

Годишно у нас през БХБ се разпределят към 270 тона дарени храни на стойност около 600 хил. лева. Бракуваните са 670 хил. тона. „Има огромен ресурс, който се разпилява и който може да подпомогне над 1,5 млн. българи, живеещи под прага на бедност“, коментира Миланова.

От Министерството на финансите заявиха, че ДДС може да бъде премахнато, но при гаранции, че няма да има злоупотреби. Миланова уточни, че експертна група е разработила процедура за хранителното банкиране като процес на даряване и оползотворяване на годни храни.

Тази процедура ще гарантира, че дарените храни не се връщат обратно в търговската мрежа и по този начин няма да има злоупотреби.

Какво още обясни Цанка Миланова можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още