IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за инвестиции отчита засилен интерес към България

За първото полугодие чуждите инвестиции в страната са със 102 млн. евро повече, съобщи директорът на БАИ Стамен Янев

10:49 | 22.08.16 г. 2
Агенцията за инвестиции отчита засилен интерес към България

Инвеститорският интерес към България се увеличава – в Българската агенция за инвестиции (БАИ) запитванията от потенциални инвеститори се увеличават, обслужват се и повече инвеститорски намерения. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria директорът на агенцията Стамен Янев.

От началото на годината Агенцията е сертифицирала 12 големи проекта, колкото е броят за цялата 2015 година. През първото полугодие чуждите инвестиции у нас растат със 102 млн. евро на годишна база, отчете още директорът на БАИ.

Като цяло тенденцията през последните месеци е към увеличаване на инвестициите в страната. През първото полугодие на 2015 година имаше намаление на ПЧИ с около 6 млн. евро, припомни още Стамен Янев.

В БАИ работят в две направления – да се опитат да привлекат компаниите, които търсят къде да инвестират, както и да направят условията в страната благоприятни, така че вече инвестиралите тук да останат и да разширяват своето присъствие.

Янев коментира, че страната ни може да се възползва от липсата на политическа стабилност в Турция, както и от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

"За нас е много по-добре да работим в една такава ситуация и да покажем, че нещата могат да се случат много по-добре, отколкото в други държави", каза още той. 

Янев беше категоричен, че със съседните държави се конкурираме за привличане на компании в сферата на автомобилопроизводството, особено за производство на части, високите технологии и машинопроизводство. 

Какво коментира още Янев може да видите във видеото:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Преди малко път чета шефа нъ БТПП Цветан Симеонов, според когото България е една от малкото страни с толкова ниски данъци и това стимулирало инвестициите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 0
Гари
преди 7 години
През първото полугодие ПЧИ се равняват на 778,4 млн. евро в сравнение с капитали за 957,9 млн. евро за първото шестмесечие на 2015 г. Понижението е със 179,5 млн. евро. Откъде БАИ черпи данните за ръст на инвестициите.Горният цитат е от материала на *** от миналата седмица http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prekite-chujdi-investicii-prez-iuni-sa-po-visoki-spriamo-syshtiia-mesec-na-2015-g-222932/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още