fallback

Села от Северозапада са похарчили милиони от еврофондовете за стадиони

Няма кой да ползва съоръженията, казват жители на селата

13:06 | 29.08.16 г. 20

От няколко години Северозападна България е в челото на европейските класации по бедност и отрицателен прираст на населението. Това не попречи на местната власт да изгражда спортни съоръжения за милиони (с пари от програмите за 2007 – 2013 г. - бел. ред.).

Община Ружинци е една от най-бедните общини в най-бедния район в Европа. Тук безработицата е 75%, а от хилядата жители на селото пенсионерите са 65%, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Въпреки това тук са инвестирани над 5,5 млн. лв. в спортното съоръжение, което се ползва предимно от деца заради липсата на физкултурен салон в училището.

За да има смисъл да се работи по спорта и по стадиона, трябва да има работни места за младите хора, които да се върнат, казват жители на селото. 

По данни на общината в училището учат над 220 деца. Тук освен футболен терен, са изградени зала за пресконференции, съблекални, тепих за джудо, а от стените по коридорите висят необезопасени кабели. Тоалетните и баните за спортистите също са недовършени.

Само на 15 км от Ружинци има друго село с подобен стадион. Тук общата картина не е по-различна - застаряващо население без собствен отбор. От построяването на стадиона до днес не е игран нито един официален мач, а парите за издръжка отдавна са изчерпани.

"Имахме 10 хил. лева, които отдавна изхарчихме", заявяват от администрацията на селото.

Още на север видинското село Ново село се хвали със спортен комплекс за 5,5 млн. лв. "За какво ми е. И да го има, и да го няма, все тая", споделя жител на селцето.

Издръжката на комплекса гълта 68 хиляди лв. на година от общинския бюджет, а от общината твърдят, че нямат статистика от колко човека се ползва проектът.

"Вместо този стадион трябва да оправят улиците. Тук няма хора, сакатите бабички ли ще ходят на басейна", питат жители.

Според договорите и на трите съоръжения кметовете нямат право да събират такси за използването на спортните комплекси. А ако не се справят с поддръжката им, ще трябва да връщат от общинския бюджет средствата за строителството. 

Вижте още във видеото: 

Можете да гледате още в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още