IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика се връща назад, твърди финансист

При предсрочни избори не по-рано от средата на лятото ще имаме функционираща администрация, каза Тодор Николов

13:46 | 14.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес навлизаме в нова фаза на политическа нестабилност, което означава, че се връщаме назад от икономическа гледна точка най-малкото в краткосрочен, а може би и в средносрочен аспект. Това коментира финансистът Тодор Николов в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

За първи път от 2010 година макроикономическите показатели даваха основание за позитивни прогнози. Имахме всички предпоставки да очакваме, че след политическата криза икономиката на България ще започне да расте, посочи той. И уточни, че в момента без видима причина влизаме в период на политическа нестабилност.

Той подчерта, че отговорността за икономиката носят политиците – тези, които управляват в момента, и тези, които спечелиха президентските избори.

Според него е безспорно, че средата за малкия и средния бизнес би могла да бъде по-добра, но в момента се разклаща фундаментът заради политическата нестабилност.

"Знаем много добре, че винаги когато има предизборна ситуация, държавната администрация не функционира ефективно най-малко шест месеца. Избори може да има напролет и не по-рано от средата на лятото ще можем да имаме функционираща администрация", посочи Николов.

"Би било жалко, ако се оттегли проектобюджетът за следващата година", коментира финансистът по повод дадената заявка за това от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Финансистът изрази съмнение, че бъдеща служебна администрация е в състояние да изготви нов бюджет.

По думите на Николов след като и международните институции са отразили икономическия напредък на България, е имало предпоставки да очакваме растеж и приток на чуждестранни инвестиции.

"При сегашната ситуация дори някой да е бил готов да започне инвестиция през 2017 г., той ще я отложи, докато стане ясно какво ще се случи в бъдеще и какви политики ще провежда следващо правителство", категоричен е финансистът.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 7 години
абе експерте с или без избори ние нямаме ефективна администрация :):) ... та е се тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още