IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Бюджет 2017 не залага реформи в ключови сектори

Има възможност да се реформира социалната система така, че да е възможна пенсия от 300 лева, каза икономистът

12:15 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки заявките за реформа в Бюджет 2017 се вижда антиреформа, не са заложени реформи в ключови сектори. Това каза икономистът Владимир Каролев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria в коментар на приетата от депутатите на първо четене бюджетна рамка за догодина.

Той обясни, че под антиреформа визира увеличаването на минималната работна заплата и най-вече прекия данък върху труда – осигурителните вноски. България има ниски преки данъци, косвените налози в България, като данъка върху труда, са много високи, изтъкна икономистът.

Промените, които виждаме в план-сметката, са свързани с повече финансиране по трите приоритета – здравеопазване, образование и отбрана. Не са заложени реформи обаче в ключови сектори като пенсионната система, социалното осигуряване, системата на МВР и отбраната, изтъкна той.

"Има много голяма възможност наистина да се реформира социалната система, като се започне с намаляване на данъка върху труда, ограничаване на ранното пенсиониране в двете силови структури и по-бързо увеличаване на възрастта за пенсиониране", посочи икономистът.

Според него ако промените бъдат направени в тази посока, предложението на Патриотичния фронт за 300 лв. минимална пенсия може да се реализира в рамките на следващите три години, но само по отношение на пенсията за трудов стаж.

Каролев обясни, че не се предлагат мерки за спиране на източването на здравната система, което е най-сериозният въпрос. Не се предлагат и адекватни мерки, свързани с образователната система.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Като истински застъпник на австрийската школа др. Каролев е готов да даде пенсии по 300 лв. на всеки пенсионер, стига, обаче ... да е умрял. Защото какво означава бързо вдигане на пенсионната възраст? Ами, нищо повече от това - пенсии само за умрелите. Това е реформа за отвъдното, от която ще се облагодетелстват най-вече индийците от Факултета, които в края на всеки месец ще отриват и зариват гробовете за тия 300 лв. Това има и положителна страна - поне няма да убиват пенсионерите за пет лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
Абсолютно съм съгласен. Не е вярно, че няма пари за българските пенсионери, които за срам и позор получават под прага за бедност! Има, но продължават да се дават не на нуждаещите се, а на "хранените хора" - привилегированите военни, полицаи, чиновници, магистрати и т.пПосле, какво значи "няма пари в системата", когато тази система (пенсионната) така или иначе не работи и половината от разходите в нея се вземат от данъците в държавния бюджет!? Глупости за наивници! ДОО е схема на Понци и за да изплаща каквото и да е на досегашните си членове, трябва да се захранва от нови такива. Пирамида!Може би тези минимални пенсии, които имат повече социален характер, отколкото са функция на приноса към "системата", трябва да се допълват с помощи от бюджета? Може и въобще да престанем да се лъжем, че имаме пенсионно-осигурителна система и да се заимства такава, при която не се правят осигурителни вноски, а всеки получава пропорционално на внесените си в бюджета данъци? Не е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още