fallback

Кольо Парамов: България пропусна много от отлагането на влизането в еврозоната

Финансистът коментира, че ако България приеме еврото, лихвите ще се понижат поне тройно, а инвестициите ще се повишат до 4 пъти

17:29 | 12.12.16 г. 13

България е пропуснала много през седемте години, през които отлага влизането в еврозоната. По изчисления на финансиста Кольо Парамов става въпрос за пропуснати 36 млрд. евро през тези седем години.

„Не успяхме да освободим част от нашия паричен ресурс, за да влезе той в оборота, не освободихме високите лихвени нива и блокирахме цялата кредитна устойчивост през последните 4-5 години, което доведе до тежка дефлация“, заяви Парамов в седмичното обзорно предаване Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че за първи път гуверньорът на БНБ говори за влизане в еврозоната, което е важен сигнал и показва промяна на позицията спрямо 2009 г.

„Наследниците на министър Горанов трябва да се замислят, че е крайно време да влезем в еврозоната. Ако това се случи, лихвите ще се понижат поне тройно, а инвестициите ще се повишат до 4 пъти. На третата година от влизането в еврозоната инвестициите биха били 1 млрд. месечно, а не 1 млрд. годишно. Пазарът щеше да е коренно различен като откритост и възможност“, каза още Парамов.

„Никой не иска да проумее, че олигарсите в България имат желание да направят девалвация, с което стойността на кредитите им да се понижи 2-3 пъти. Трябва да влезем в ERM II, за да прескочим девалвацията, която подготвят те“, каза Парамов.

Финансистът коментира и ситуацията в Европа: „Матео Ренци направи груба грешка, че точно по това време предизвика референдум, който загуби. Ангажиментът на Ренци беше да намери начин да се освободи от властта. Той не можа да проумее, че намирането на повод да се откаже от властта в един момент може да се окаже пагубно за неговата държава“, коментира Парамов.

Повече можете да видите във видеото с първата част на предаването:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още