IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болтаджиев: Регулациите в здравния сектор оскъпяват и влошават качеството*

През 2016 г. нямаше нито една стъпка, която може да бъде оценена с положителен знак, заяви д-р Николай Болтаджиев от Асоциацията на частните болници

10:41 | 29.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 г. нямаше нито една стъпка в хода на реформите в здравеопазването, която може да бъде оценена с положителен знак. Годината премина под знака на свръхрегулация на системата, администриране и свръхадминистриране, което води до оскъпяване на услугите и влошаване на качеството. Това коментира д-р Николай Болтаджиев от Асоциацията на частните болници и изпълнителен директор на болница “Св. Богородица” в София в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него трябва да има дерегулация на системата, да се създаде реална конкуренция, тъй като само по този начин може да се търси качество на по-ниска цена. 

В момента всички болници работят без пари, заяви д-р Николай Болтаджиев и обясни, че поводът за това е решение на Надзорния съвет на Здравната каса от 20 декември, с което се се намаляват бюджетите на болниците средно с 15% за декември. Това става с анекси към договорите, подписани на 28 декември, когато бюджетите отдавна са изпълнени - декларира се, че няма да бъдат платени 15% от вече изработените пари, обясни д-р Болтаджиев.

Той не вижда аргументи за това и обвини министерството в липса на прозрачност.

Проблемът с неразплатената надлимитна дейност не е само на частните болници, а е повсеместен, каза специалистът. Според него за първия месец на новата година ситуацията ще се влоши още повече, ако не се плати надлимитната дейност.

Що се отнася до горещата тема от последната седмица, свързана с електронния търг за лекарства, д-р Болтаджиев каза, че частните болници нямат отношение, тъй като не участват в тях. Все пак експертът коментира, че цените на лекарствата у нас не са високи, но бюджетът за медикаменти е малък. В България 20% от лекарствата се покриват с публични средства, докато в други държави процентът е над 80 на сто.

Експертът беше категоричен, че всеки спестен лев на публичния фонд се плаща от пациента.

Според Закона за бюджета на НЗОК дейността, извършена от болниците през декември, се заплаща през януари * със средства, заложени в бюджета на фонда за следващата година. Това съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с твърденията, че бюджетите на болниците за декември 2016 г. са намалени с 15% спрямо предишните месеци.

От касата допълват, че са одобрили нови правила, според които определянето на месечните стойности за дейностите на болниците за декември 2016 г. ще се извърши на база изчислената средномесечна стойност на заплатената им дейност за месеците септември, октомври и ноември 2016 г.  

Още вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
george353
преди 7 години
За какви дерегулации става въпрос при положение че това е държавен сектор. Частните клиники и болници със сигурност не работят без пари. Бил съм им пациент и знам как се плаща... яко. Що се отнася до държавните такива, разбира се че ще има регулации, нали това са пари на данъкоплатците, бюджетни, държани пари които се регулират и трябва да се регулират от МЗ. Това че регулациите, или някои от тях, не работят е друг въпрос. Ако иска дерегулация за целия сектор здравеопазване, то той трябва да стане изцяло частен със символична държавна намеса и без здравна каса. Тогава ще има реална конкуренция при която най-вероятно повечето болници ще затворят врати тъй като услугата ще стане реална и непосилна. Фалшивите хоспитализации, болнични, и други такива мед. "услуги" ще изчезнат бързо и завинаги. От друга страна, здр. услуги ще се ползват само при реална нужда и от тези които могат да си го позволят. Процес на естествен отбор при който оцеляват най-приспособимите, капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още