fallback

Може ли България да спре изтичането на кадри

Какво трябва да се направи в страната, за да се стимулират младите хора да се връщат в родината си след завършване на образованието си? 

09:34 | 17.01.17 г. 7

Трябва да се борим с изтичането на български кадри в чужбина. Нужно е хората да не мислят, че еднопосочният билет за друга страна е единственото решение. Това казаха Ангел Игнатов и Явор Гочев, организатори на Български кариерен форум за студенти, обучаващи се в чужбина, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато веднъж заминеш да учиш извън България, колкото и да се опитваш да следиш и да научаваш новини как се развиват нещата в родината, губиш контактите си и е малко трудно да се върнеш, за да правиш кариера в България", твърдят Гочев и Игнатов.

Форумите, които те организират са полезни за професионалното развитие на обучаващите се. "Студентите, които учат извън страната и посещават Българските кариерни форуми, или идват с желанието да се върнат в България и да приложат познанията, които са придобили в чужбина, за да бъдат полезни в родината си, или не са запознати с възможностите, които могат да се разкрият за тях, като кариерно развитие в България, са удивени и приятно изненадани от това, което научават от компаниите, представени на форумите", обясни Ангел Игнатов. 

Засилва се интересът от страна на компаниите, които искат да се представят на българските кариерни форуми, защото бизнесът осъзнава, че студентите, получили образование в чужбина са по-адаптивни и по презумпция владеят чудесно поне един чужд език.

"Организираме кариерни форуми в Лондон и Франкфурт, като тази година ще бъде пета поредна. Събитието в Лондон ще се случи на 11 март в българското посолство, а във Франкфурт - месец по-късно - на 22 април", добави Явор Гочев

Вижте целия коментар във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още