fallback

Такев: Трябва постоянно да се представяме навън, ако искаме по-видим пазар

Компаниите на капиталовия пазар у нас са достатъчно като бройка, но недостатъчно от към качество на корпоративното управление, твърди директорът на борсата

12:16 | 14.02.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Един от начините за съживяване на капиталовия пазар е да представим икономиката и българските компании на чуждестранни инвеститори. В това ще съсредоточат усилията си борсовите институции през следващите месеци, стъпка, за която Investor. Bg писа миналата седмица.

Тогава ръководството на Българска фондова борса (БФБ – София) обяви, че планира роуд шоу съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, на което борсата ще представи на чуждестранни инвеститори възможностите за търговия у нас.

„Трябва постоянно да се представяме навън, ако искаме да направим пазара малко по-видим“, коментира по този повод изпълнителният директор на БФБ Иван Такев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това, което ще се опитаме да направим, е с водещи български публични дружества, както и, надявам се, с големи компании – бъдещи участници на БФБ да представим България, българската икономика, спецификите на капиталовия пазар и отделните компании пред чуждестранни инвеститори в Лондон. Това ще бъде организирано с подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие и, надявам се, с друг институционален партньор“, представя плановете на БФБ Такев. 

По думите му компаниите на капиталовия пазар у нас са достатъчно като бройка, но недостатъчно от към качество на корпоративното управление, което води до нисък инвеститорския интерес.

„Това не трябва да остане изолирано събитие, категоричен е изпълнителният директор на софийската борса.“Според него за относително слабия интерес на бизнеса към капиталовия пазар способстват редица фактори, сред които и ниските лихви по банковите кредити.

„За много компании е много по-бързо и лесно да получат кредит от банка, отколкото да тръгнат по по-дългия път на финансиране през капиталовия пазар“, отчита Такев. Друг фактор е, че у нас капиталовият пазар е доста по-непознат отколкото банковия сектор.

Вече има разписани конкретни мерки, които да подпомогнат на съживяването на капиталовия пазар. „Планът е да стартираме пазар, на който да предложим възможността на малки и средни компании да набират финансиране при много по-облекчени условия. Стартирали сме и други проекти като този за листване на емисиите на държавни ценни книжа (ДЦК) на вторичен пазар, ще направим и платформа за търговия на чуждестранни акции“, посочи Такев, допълвайки, че това, което обаче коренно трябва да се промени, е корпоративното управление на българския бизнес.

Има перспективи за търговия с дялове на държавни компании, отчита още директорът на БФБ. „Считаме, че има доста добър потенциал. Например почти целият енергиен сектор е държавен, като има възможност да бъдат продадени миноритарни дялове от големи компании, така че държавата да запази контрола, но и същевременно да получи всички ползи от публичния статут като повече прозрачност, повече отчетност пред акционерите и по-адекватно ценообразуване за потребителите“, допълни Такев.

Целия разговор вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още