fallback

Българският бизнес има възможност да излезе на канадския пазар

СЕТА потвърди политиката на ЕС за насърчаване на свободната търговия, каза директорът на Американската търговска камара Алекс Нестор

10:57 | 16.02.17 г. 7

Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз (СЕТА) е икономически и политически триумф за Европейския съюз, защото потвърди политиката на Съюза за насърчаване на свободната търговия. Това заяви изпълнителният директор на Американската търговска камара в България и вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа Алекс Нестор в "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът си той направи след като вчера Европейският парламент даде своето одобрение с 60% за търговско-икономическото споразумение между ЕС и Канада.

Според него споразумението е особено добре дошло в контекста на Brexit. 

„Живеем в демокрация, възможна е и друга реакция", коментира той позицията на някои от политическите партии и държави, които са против споразумението и няма да го ратифицират.

Нестор информира, че споразумението влиза в сила веднага след като Европейският парламент го ратифицира и получи одобрението на Горната камара на канадския парламент – т.нар. Сенат.

„След това ще има продължителен период от време, в който СЕТА трябва да бъде ратифицирана от парламентите на държавите-членки на ЕС и аз се надявам, че за това време споразумението ще докаже своите плюсове за икономиката на ЕС и Канада, ще убеди противниците в предимствата", надява се изпълнителният директор на Американската търговска камара в България. Той е сигурен, че това ще отнеме до един месец.

Не виждам причина за големи опасения за трудовия пазар, за екологичните стандарти, за здравеопозването. Всичко това остава  по-старому както е по европейския ред и правилник за търговия, каза той.

Ще беше направенa промяна по настояване на ЕС в областта на арбитражните съдилища, обясни Алекс Нестор. Т.нар. ISDS (частно правна система, даваща възможност на компаниите да избират свой трибунал) беше заменена с ICS система (инвестиционна съдебна система, която позволява на държавите да избира арбитрите). Това беше компромисът, който беше направен”.

Той напомни, че „ГМО не е в обхвата на СЕТА, а има и мораториум за ГМО продукти в Европа и това остава в сила“.

Алекс Нестор коментира, че не може да има страхове за това особено след като преди няколко месеца германският концерн Bayer купи най-големия производител на ГМО семена Monsanto от САЩ.

„Предимство за бизнеса ще бъде, че ще  има конкуренция между международните компании и така ще се предложат по-евтини продукти за населението. Секторите, в които традиционно върви търговията между Европейския съюз и Канада, са производството на машини, химикали, петролни продукти", обясни изпълнителният директор на Американската търговска камара в България.

По думите му от Канада се внасят суровини и материали. Той е сигурен, че от СЕТА няма да бъдат засегнати публичните услуги, здравеопазването, образованието.

„Ще се увеличи търговският баланс, който сега възлиза на 67 млрд. евро, като 37 млрд. евро са от ЕС. Търговските отношения с България се измерват много скромно само със 100 млн. евро годишно, но българският бизнес трябва да гледа на това като възможност да излезе на канадския пазар. През юни е планиран голям българо-канадски форум „Защо Канада““, информира Нестор.

Като най-голямата пречка за преки чуждестранни инвестиции той посочи липсата на върховенство на закона и корупцията.  

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още