fallback

Българското пчеларство няма сравнително предимство, обяви експерт

От Националния браншови пчеларски съюз предлагат обща позиция за реформа в Общата селскостапанска политика

18:51 | 14.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател

Българското пчеларство се разрасна много бързо, но няма сравнително предимство.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Сребрин Илиев от Националния браншови пчеларски съюз.

Като пример той посочи биологичното пчеларство. Според него „вредна е високата себестойност на продукта”.

“Разходите за производство на мед са много големи, изключително високи са разходите за труд за разлика от другите сектори на земеделието. Има и други фактори, системни такива – лоша организационна структура, ниска квалификация на пчеларите, както и някои субективни фактори, като това са най-вече ролята на държавата в регулирането на сектора и взаимодействието му с другите сектори. И не на последно място – ниската култура на коопериране на българските пчелари“, обобщи базисните проблеми в отрасъла той.

„Една голяма верига, която иска да захрани 300 тона мед във всичките си магазини, не може да отиде и да вземе от бай Пенчо пет тенекии. Пчеларите трябва да се обединят, да направят маркетинг организация, общо кооперативно предприятие, което да работи с тяхната продукция“, заяви Илиев.

По думите му пчеларският бизнес е като всеки друг в България и основно зависи от бизнес средата, в която действа. “В този контекст трудно мога да кажа, че е пчеларският бизнес е предвидим и устойчив. Розовият период за българското пчеларство приключи. Тъй като България е интегрирана както в ЕС, така и в световен мащаб, ние трябва да спазваме правилата и да гледаме какво правят другите и къде сме ние, а не да ползваме прословутата мантра, че българското е най-качествено, което именно в този сектор не е вярно“, коментира Сребрин Илиев.

Той е категоричен, че в Европа няма обща политика в областта на пчеларството.

„Отделните страни прилагат различни механизми, с изключение на националните пчаларски програми, които се прилагат на хоризонтален принцип, но е много дефинитивно и индивидуално за всяка страна-членка на ЕС. Ролята е на местната власт, която да отчете конкретните специфики на отделния сектор в Общността, творчеството е в ръцете на изпълнителната власт", коментира той.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още