fallback

В. Шусел: България е напълно интегрирана, свободна държава в ЕС и по-видим съсед

Европа трябва да преосмисли своята външна политика и да се върви към интеграция на въоръжените сили, коментира бившият австрийски канцлер

21:21 | 25.04.17 г. 7

България е напълно интегрирана, свободна и независима държава в Европейския съюз (ЕС). Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел.

„Участвах активно за приемането на България в ЕС, работих с тогавашния премиер Сакскобургготски и винаги съм смятал, че страната ви трябва да стане член на общността“, коментира Шусел.

„Сега имате възможността да участвате във формирането на политиката на ЕС, което преди не бе възможно. България е много по-видима като съсед и активна“, допълни той.

Надявам се на фона на кризите Европа да преосмисли своята външна политика и да се върви към интеграция на въоръжените сили, каза още Шусел. "Не толкова като армия, колкото в едно засилено сътрудничество и обмяна на информация за потенциални терористични заплахи. Единствено засиленото европейско сътрудничество в областта на сигурността може да се справи с новите предизвикателства", каза той.

„Популизмът е като хамелеон - може да сменя окраската си от левите до десните политически пространства и сантиментите са доста уеднаквени - антиевропейски, настроени в голяма степен против елита, естаблишмънта и установения ред", коментира още той.

Целия разговор с Волфганг Шусел можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още