fallback

Стамен Янев: Приемането на еврото е "печат" за проведени реформи

Влизането във валутния съюз ще бъде още една гаранция, че България е привлекателно място за правене на бизнес и инвестиции, твърди директорът на БАИ

11:33 | 27.06.17 г. 6

Приемането на еврото в България би било сериозен „печат“, че в страната се случват реформи. Това би показало на инвеститорите, че българската икономика отговаря на определени макроикономически показатели. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, председател на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Той е категоричен, че влизането във валутния съюз ще бъде още една гаранция, че България е привлекателно място за правене на бизнес и инвестиции.

Според него в приоритетите си за общото председателство на Европейския съюз, Триото (България, Естония и Австрия) отчита това, че общността излиза от кризата, но този процес се случва бавно. Това предполага активно действие от страна на държавите членки. За това се поставят и определени приоритети - инвестиции и развитие на малките и средни предприятия, обясни още гостът. 

Янев е категоричен, че инвестициите са необходимост, която дава перспектива на хората за кариерно развитие. 

"Голяма част от темите за председателството са постоянно развиващи се и евоюлиращи на ниво общност. Говоря за единния енергиен пазар, сигурността, справедливостта. Това са все теми, съпътствали съюза в неговото развитие“, каза още Стамен Янев.

Той уточни още, че към момента има 11 проекта, които са получили инвестиционен сертификат, а други 4 са в процес на подготвяне и скоро ще бъдат подписани. Общата им стойност е  около 200 млн. лв., като се очаква, че те ще осигурят над 3 700 нови работни места.

Целта пред БАИ за 2017 г. e да бъдат привлечени инвестиции за над 400 млн. лв., което да отвори нови 6 хил. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още