IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Бизнесът, разчитал на евтин труд досега, ще изпита сериозен натиск

Въпросът е кои бизнеси ще останат конкурентоспособни при нарастваща цена на труда, каза управляващият съдружник от Industry Watch

17:45 | 02.08.17 г. 1
Л. Богданов: Бизнесът, разчитал на евтин труд досега, ще изпита сериозен натиск

През последните няколко тримесечия в България се наблюдава повишаване на заетостта и свиване на безработицата в среда, в която има все по-малко работна сила. Ето защо основно предизвикателство е кои бизнеси ще останат конкурентоспособни при нарастваща цена на труда.

Това коментира управляващият съдружник от Industry Watch Лъчезар Богданов пред Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки данните от последния макроикономически доклад на института.

По думите му едно от предизвикателствата, което съществува на пазара на труда у нас, е свързано със запазване на конкурентоспособността на бизнесите, които са разчитали на евтин труд, където възнагражденията се различават 4-5 пъти спрямо Западна Европа и 2,5 пъти спрямо страните в Източна Европа.

Тези инвеститори ще бъдат изложени на сериозен на натиск в следващите няколко години, смята икономистът.

В момента българската икономика вече е в състоянието на горещ пазар на труда и най-видимото проявление е рекордния ръст на възнагражденията – 10 на сто на годишна база.

Другото сериозно предизвикателство за бизнеса е как да започне да работи с хора над 60-годишна възраст, както и с младежи, без да са завършили образованието си. Бизнесът ще започне да се конкурира все повече за хора в трудоспособна възраст, които са икономически активни, каза Богданов.

За бизнеса в България трябва да е все по-ясно, че в условията на демографска криза и силна емиграция единственото решение за намиране на работна ръка е повишаването на възнагражденията, посочи икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Тая патица да го беше питала за смолянските работници в костал, дето боцко каза, че ги нямало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още